Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meteorologi: Aila näyttää aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten pelastustehtäviä

Suomeen iskenyt Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman STT:lle.

Suomessa Ailaa enemmän tuulivahinkoja ovat aiheuttaneet vuonna 2001 iskenyt Janika-myrsky sekä vuonna 2011 iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka iskivät Bergmanin mukaan niin peräjälkeen, että niitä on ollut vaikea erottaa toisistaan.

– Tuulivahinkoja on tullut niin paljon, että näyttäisi siltä, että Aila-myrsky on ottamassa kolmossijan noiden jälkeen, Bergman kertoi aamukolmen aikoihin perjantaina.

Meteorologin mukaan tuulivahinkojen määrän runsaus johtuu siitä, että puuskat olivat niin laajalla alueella ja olivat Suomen päällä niin pitkään, että ne ehtivät aiheuttaa paljon pienimuotoista tuulivahinkoa.

– Eivät tietenkään mitään niin voimakasta kuin mitä kesäiset rajuilmat aiheuttavat. On tässä muutama muukin myrsky tehnyt pienellä alalla pahempaa jälkeä. Mutta tässä maan etelä- ja keskiosaa ajatellen Aila-myrsky moukaroi kuitenkin varsin laajalti, Bergman summasi.

Haapa romahti olohuoneen puolelle

Pelastuslaitokset raportoivat torstain aikana sadoista myrskyyn liittyvistä pelastustehtävistä ympäri Suomea. Varsinais-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen sekä Pohjanmaan pelastuslaitoksilta kerrottiin torstaina iltapäivällä STT:lle, että pelastuslaitoksilla oli päivän aikana noin 200–400 tehtävää. Suurin osa liittyi puiden kaatumisiin esimerkiksi ajoteille, peltikattojen rullaantumisiin sekä karanneisiin veneisiin.

Helsingissä Aila kaatoi muun muassa 20-metrisen puun päin kerrostalon seinää. Helsingin pelastuslaitoksen mukaan rakennusta päin kaatunut haapa hajotti olohuoneen lasin ja työntyi olohuoneen puolelle, muttei aiheuttanut henkilövahinkoja. Pelastuslaitos raivasi kaatuneen puun.

Iltalehti kertoi eilen illalla Ailan myös tuhonneen Espoossa Högnäsissä sijaitsevan noin 400-vuotiaan Leinon tammen. Lehden mukaan tammen rauhoittamisesta kiisteltiin vuosikymmenen vaihteessa myös oikeussalissa.

Tammen oli koettu muun muassa aiheuttavan vaaran ohikulkijoille. Leinon tammi oli ollut ontto ja huonokuntoinen. Vuonna 2009 korkein hallinto-oikeus kuitenkin piti voimassa päätöksen, joka kielsi maanomistajaa kaatamasta tammea.

Rauhoitus purettiin lopulta viime vuonna, mutta puuta ei oltu ehditty vielä kaataa. Iltalehden mukaan Leinon tammessa eli myös erittäin uhanalaisia aarniseppä-kovakuoriaisia.

Aila koki suurimmat voimansa Suomen yllä

Itää kohden liikkuva Aila oli aamuyöstä kuitenkin edelleen heikkenemään päin, eivätkä tuulenpuuskat enää aiheuttaneet Bergmanin mukaan tuulivahinkoja. Meteorologin mukaan tuulenpuuskat puhalsivat alkuyöstä maan itärajalla noin 15 metriä sekunnissa.

– (Aila) siirtyy tuonne Venäjän puolelle ja heikkenee samalla. Kyllä se suurimmat voimansa koki tässä Suomen alueella, Bergman arvioi.

Tuulten osalta hidasliikkeisen myrskyn huippu oli Pohjanlahdella ja länsirannikolla. Bergman arvioi myrskyhuipun ajoittuneen keskiviikon ja torstain välisen yön ajalle. Pohjanlahdella oli jo keskiviikon puolella yli 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulenpuuskia. Maa-alueella kovemmat tuulet ajoittuivat torstaille.

Ailan jälkeinen maisema on perjantaina valtaosassa maata selkeä.

Bergmanin mukaan Pohjois-Lapissa on voimassa vielä maa-alueen tuulivaroitus ja maan pohjoisosan ylitse liikkuu sadealue. Muualla on sen sijaan etupäässä selkeää tai puolipilvistä.

– Päivällä nyt vähän tuollaista pilvilauttaa kulkee maan etelä- ja keskiosankin ylitse. Mutta etupäässä maan etelä- ja keskiosassa on selkeätä ja puolipilvistä, meteorologi kertoo.

Pohjois-Lapin lisäksi tuulivaroituksia on vielä merialueilla ja Pohjois-Pohjanmaallakin tuulenpuuskat voivat olla kovimmillaan noin 15 metriä sekunnissa. Vahinkoja tuulten ei pitäisi kuitenkaan Bergmanin mukaan enää aiheuttaa.

Edessä poutainen jakso

Perjantaina lämpötilan on määrä kohota maan etelä- ja keskiosassa 15 lämpöasteen paikkeille. Vuodenaikaan nähden kyse on käytännössä aika normaalista lämpötilasta, Bergman arvioi.

– Varsin mukava poutainen jaksohan tässä on tulossa. Todennäköisiä sateita on tiedossa vasta ensi viikon puolessa välissä.

Bergmanin mukaan sää lämpenee entisestään ja alkuviikosta on tiedossa jopa vähän tavallista lämpimämpää säätä.

Lämpötilat nousevat Bergmanin mukaan ensi viikon alkupuolella yli 15 lämpöasteen. Kahdenkympin lukemat alkavat meteorologin mukaan olla kuitenkin jo harvinaisempia tässä vaiheessa, kun eletään syyskuun loppua.

– Varsin lämmintä ilmamassaa tuossa pyörii aika lähettyvillä, (sen) näkee mitä ensi viikko tuo sitten tullessaan, hän kertoo.