Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolevaa uhria käytävällä auttaneet opettajat yrittivät pidätellä hyökkääjää, jotta muut ehtisivät turvaan – muisto uhrin jättämisestä käytävään kalvaa edelleen

Kuopion kouluiskun oikeudenkäynnissä kuultiin tiistaina kahta opettajaa, jotka yrittivät auttaa hyökkäyksessä kuollutta naista ammattiopiston käytävällä.

23-vuotias nainen pääsi pakenemaan luokkahuoneesta pahoin haavoittuneena, mutta lyyhistyi käytävällä toisen opettajan jalkoihin. Opettajat käänsivät uhrin ja yrittivät tukahduttaa verenvuotoa.

Sitten he näkivät hyökkääjän, joka lähestyi heitä miekka kädessä. Opettajista toinen yritti jututtaa ja siten pidätellä hyökkääjää, jotta muut ihmiset ehtisivät turvaan.

– Jotakin siinä (syytetyn) kanssa keskustelin. Tiesin, että jos tällaisia tilanteita tulee, sitä pitää saada hidastettua ja ovia lukkoon, jotta saadaan ihmisiä suojaan, mies kertoi.

"En minä teitä tapa"

Sitten rakennuksesta kuului voimakkaita pamauksia, jotka johtuivat ilmeisesti siitä, että hyökkääjän repussa olleet polttopullot räjähtelivät luokkahuoneessa.

Toinen opettajista kertoi, että hän luuli ääniä laukauksia ja pelästyi, että hyökkääjiä voisi olla useampia. Samalla hänelle palasi mieleen Jokelan kouluampuminen, jossa kuoli hänen läheisensä kummipoika.

– Tuli tunne, että tilanne ei ole turvallinen, että minun ja (työkaverin) pitää lähteä tästä.

Opettajat kertoivat, että hyökkääjä käski heitä menemään pois ja sanoi, että "en minä teitä tapa". Heidän mukaansa nainen vaikutti siinä vaiheessa elottomalta.

– Siinä oli sitten kaksi ajatusta, että miten lähdetään tästä tilanteesta pois. Lähdetäänkö (työkaverin) kanssa pois vai otetaanko uhri mukaan.

Uhria sylissään pitänyt opettaja kuvaili tilannetta hirveäksi.

– (Työkaveri) rupesi sanomaan, että pitää lähteä pois. Minä olin että ei, en halua jättää tyttöä tähän.

Toiset opettajat pitivät opettajanhuoneen ovea auki

Läheisessä opettajanhuoneessa oli useita opettajia sekä oppilaita, jotka olivat haavoittuneet hyökkäyksessä ja päässeet pelastautumaan opettajanhuoneeseen. Opettajat pitivät huoneen ovea raollaan ja käskivät käytävässä olevia kollegoitaan tulemaan sinne turvaan.

– Onneksi työkaverit pitivät ovea auki. Jos se olisi mennyt lukkoon, emme olisi mitenkään ehtineet avaamaan sitä avaimella, toinen käytävässä olleista opettajista sanoi.

Kun opettajat lähtivät perääntymään uhrin luota kohti opettajanhuonetta, hyökkääjä kävi uudestaan uhrin kimppuun ja iski tätä vielä useita kertoja miekalla.

Molemmat opettajat kertoivat oikeudessa, että vaikka poliisi ja pelastushenkilöstö olivat kertoneet heidän toimineen tilanteessa oikein, päätös jättää uhri käytävään kalvaa heitä edelleen.

– Siinä vaiheessa huusin ainakin aika kovasti, yritettiin käskyttää, että hän lopettaisi sen. Sitä aina mietin, että olisi pitänyt vetää uhri pois, toinen heistä sanoi.

Hyökkääjä ei juossut, ei hätäillyt

Istunnossa kuultiin syyttäjän nimeämänä myös muita opettajia, jotka olivat Savon ammattiopiston tiloissa hyökkäyksen aikaan. Osa heistä todisti hyökkäystä luokkahuoneessa, osa näki myöhemmät tapahtumat käytävällä.

Kaikki todistajat kuvasivat syytetyn käytöstä hyvin rauhalliseksi. Yksi heistä oli poliisikuulusteluissa sanonut, että mies oli kuin psykoosissa.

– Ehkä se oli se katse, se oli niin keskittynyt. Kun kaikilla on kauhea mellakka päällä ja yksi ihminen on täysin rauhallinen, minusta se oli outoa -- hän oli hyvin niukkaliikkeinen, ei ottanut juoksuaskelia, mitä ihmettelin, sama todistaja sanoi oikeudessa.

Toinen opettaja kertoi, että hyökkääjä ei vaikuttanut kiinnittävän huomiota siihen, mitä hänen ympärillään tapahtui.

– (Syytetty) oli hyvin keskittynyt, eikä kiinnittänyt huomiota, ei välittänyt, kun huusimme hänelle. Hän ei juossut, ei hätäillyt mitenkään.

Uhria auttaneista opettajista toinen kysyi hyökkääjältä käytävällä, että sinäkö tämän teit, mihin mies vastasi että "miltäs näyttää". Todistajien mukaan hyökkääjä puhui rauhallisella, tasaisella äänellä ja oli aivan ilmeetön.

Oikeudenkäynti päättyy torstaina

Tiistai oli oikeudenkäynnin kuudes päivä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Syyttäjä hakee Joel Marinille elinkautista vankeusrangaistusta murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä.

Hyökkäys tapahtui viime vuoden lokakuun ensimmäisenä päivänä. STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi.

Oikeudenkäynti päättyy loppulausuntoihin torstaina. Tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.