Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen maastopaloissa kohta jo parisenkymmentä kuollutta – FBI tyrmää huhut, joiden mukaan ääriliikkeet olisivat tahallaan sytyttäneet paloja

Yhdysvaltojen länsirannikolla ainakin 16 ihmistä on menettänyt henkensä maastopaloissa, jotka roihuavat edelleen valtoimenaan. Sään viilentymisen ja mahdollisten sateiden ennustetaan kuitenkin lähipäivinä auttavan palojen sammuttamisessa.

Paloja sammuttamassa Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa on yli 20 000 palomiestä.

Viranomaiset varoittavat, että palojen uhrimäärä voi kasvaa vielä paljon.

– Uskomme, että uhrien määrä voi kasvaa, kun pääsemme alueille, jotka liekit ovat tuhonneet ja savu alkaa hälvetä, sanoi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.

Naapuriosavaltion Oregonin kuvernööri Kate Brown painotti hänkin kymmenien ihmisten olevan edelleen kateissa.

– Sää alkaa kuitenkin vihdoinkin muuttua. Lähipäiviksi on luvattu viileämpää ilmaa ja kosteutta, mikä on todella hyvä uutinen, Brown kertoi.

"Tämä on ilmastohätätila"

Kalifornian kuvernööri Newsom muistutti, että vaikka nykyiset maastopalot saadaan tulevaisuudessa sammumaan, vaara ei ole ohi. Newsomin mukaan Kalifornia on varoittava esimerkki koko muulle maalle siitä, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan.

– Olen hiukan kyllästynyt siihen, että tästä asiasta pitää edelleen väitellä. Tämä on ilmastohätätila. Se on totta, ja se tapahtuu koko ajan, Newsom kiivaili.

– Kalifornia on yhtä kuin Yhdysvallat pikakelauksella eteenpäin. Se, mitä täällä tapahtuu, tulee tapahtumaan kaikkialla Yhdysvalloissa, jos emme pääse yhteisymmärrykseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ja hylkää kaikkea sitä roskaa, mitä muutamat pienet ryhmät levittävät, kuvernööri jatkoi.

Ilmastonmuutos pahentaa monin paikoin kuivuutta, mikä puolestaan luo ihanteelliset olosuhteet maastopaloille. Kaliforniassa maastoa on viranomaisten mukaan palanut jo pitkälti yli kolme miljoonaa eekkeriä. Tämä on uusi ennätys ja vastaa kooltaan Connecticutin osavaltiota.

Maastopalokautta on jäljellä vielä neljä kuukautta.

Salaliittoteoriat vaikeuttavat työ tä

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI puolestaan on tyrmännyt väitteet, joiden mukaan ääriliikkeet olisivat tahallaan sytyttäneet paloja Oregonin osavaltiossa. FBI;n mukaan salaliittoteoriat ja virheellinen tieto vaikeuttavat viranomaisten työtä ja ohjaavat resursseja pois paloista.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt väitteitä, joissa palot on esimerkiksi yhdistetty fasismia vastustavaan Antifa-liikkeeseen.

– Portlandin FBI ja paikalliset lainvalvontaviranomaiset ovat saaneet ilmoituksia, että ekstremistit olisivat vastuussa Oregonin maastopaloista. FBI on tutkinut osavaltion ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa useita tällaisia raportteja ja todennut niiden olevan valheellisia, FBI sanoi tiedotteessaan.

Eräs virheellisestä väitteistä on saanut alkunsa Oregonin senaattoriksi pyrkineen republikaanien Paul Romero nuoremman kirjoituksista sosiaalisessa mediassa. Hän väitti valheellisesti, että paikallinen sheriffi olisi pidättänyt kuusi Antifaan kuuluvaa tuhopolttajaa. Viranomaiset ovat kiistäneet väitteet.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vierailee maanantaina tuhoalueella Kalifornian osavaltiossa. Valkoisen talon edustaja Judd Deere kertoi asiasta Twitterissä .

-----

Korjattu 13.9. klo 1.45: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että tekstissä siteerattu Kalifornian kuvernööri olisi nimeltään Andrew Phelps. Kalifornian kuvernööri on kuitenkin nimeltään Gavin Newsom.