Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virosta ja Ruotsista voi pian matkustaa rajoituksetta – rajoitusten toimivuutta tarkastellaan siirtymäkaudella viikon välein

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, että uudet matkustusrajoitukset otetaan Suomessa käyttöön. Näin siis matkustusta Suomeen avataan merkittävästi.

Suomi nostaa turvallisen maan raja-arvon 25 koronatapaukseen 100 000:ta asukasta kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensi viikon lauantaista lähtien matkailu vapautuu Islannista, Ruotsista, Saksasta, Puolesta ja Norjasta. Maahantuloa rajoitetaan Italian ja Unkarin osalta.

Ohisalo kertoi, että Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä sallittaisiin maiden välinen työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja ilman omaehtoista karanteenia.

Ohisalon mukaan jäykästä maahantulojärjestelmästä siirrytään uuteen tapaan, joka perustuu testaa ja tule -malliin.

– Rajoituksia tarkastellaan siirtymäkaudella viikoittain kulloisenkin epidemiatilanteen mukaan, Ohisalo kertoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan uudet päätökset maahansaapumisen rajoituksista mahdollistavat työmatkustamisen ja matkailun niin normaalina kuin näissä olosuhteissa on mahdollista.

Hallituksen uuden linjauksen mukaan raja-arvon 25 ylittäviltä alueilta maahan saapuvilta edellytettäisiin todistus alle 72 tuntia sitten otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Linjaus koskee EU-maiden lisäksi EU:n niin sanotun vihreän listan maita, ei kaikkia maailman maita. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi, että maahan saapuvat voidaan testin lisäksi tartuntatautilain mukaisesti määrätä karanteeniin. Karanteenin voisi kuitenkin päättää käymällä toisessa testissä 72 tuntia maahantulosta, kun toisen testin tulos on negatiivinen.

– Negatiivinen testitulos, jota edellytettäisiin karanteenista vapautumisessa, tapahtuisi matkustajan itse järjestämällä tavalla, Harakka huomioi.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on suhtautunut kriittisesti maahantuloon liittyvien koronarajoitusten lieventämiseen, kertoi ministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Voipio-Pulkin mukaan asiassa on kuitenkin tehty hybridistrategian mukainen kokonaisuuden harkinta. Hän sanoi etäyhteyden välityksellä hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ratkaisut on hallituksessa tehty laajan keskustelun ja pohjatyön perusteella.

Hänen mukaansa on tärkeää seurata erittäin tarkasti epidemiatilanteen kehitystä valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana lähetyksenä tässä jutussa.