Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva peruisi palkankorotukset ja lisäisi paikallista sopimista – "Liian suuret palkankorotukset vauhdittavat työttömyyden kasvua"

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan ekonomisti avaisi tuoreet työehtosopimukset heikenneen taloustilanteen vuoksi.

Ajatuspajan ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan palkkaneuvottelut osuivat huonoon kohtaan, kun palkankorotuksista sovittiin juuri ennen talouden romahdusta koronakriisin seurauksena. Hän kirjoittaa Evan tuoreessa julkaisussa, että alkuvuonna tehtyjen sopimusten avaaminen ja palkkojen nollakorotukset olisivat myös työntekijöiden etu.

– Liian suuret palkankorotukset vauhdittavat työttömyyden kasvua, Kurronen kirjoittaa.

Kurrosen mukaan uhkana on, että Suomen kustannuskilpailukyky karkaa verrattuna kilpailijamaihin. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Ruotsissa kevään palkkaneuvotteluja päätettiin lykätä koronakriisin vuoksi.

Ekonomistin mukaan paikallisen sopimisen lisääminen pitäisi ottaa osaksi hallituksen työllisyyspakettia. Kurrosen mukaan toisessa keskeisessä kilpailijamaassa Saksassa keskitetysti sovituista palkankorotuksista päätetään usein työpaikoilla toisin sopimusten avaamislausekkeiden ansiosta.

– Käytännössä paikallisesti voitaisiin sopia alemmista palkankorotuksista esimerkiksi sillä ehdolla, että työpaikkoja säästyy.