Miekaniskuilta suojautunut opettaja: "Ajattelin, että hän on tullut tappamaan juuri minut" – Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit kertoivat oikeudessa tapahtumien kulusta

Kuopion kouluhyökkäyksessä haavoittuneelle opettajalle tuli "outo olo" juuri ennen kuin 25-vuotias miesopiskelija iski häntä miekalla, käräjäoikeudessa kuultiin tiistaina.

Oppituntia oli ehtinyt kulua kymmenisen minuuttia, ja naisopettaja kirjasi opiskelijoiden läsnäoloja, kun ovelta kuului koputus. Oven takana oli syytetty mies iso kassi mukanaan. Vielä silloin opettaja ei ajatellut, että tilanteessa oli mitään tavallisesta poikkeavaa.

– Ei ole tavatonta, että opiskelijat ovat myöhässä. (Syytetyllä) oli kassi mukanaan, mutta sekään ei ole tavatonta, onhan meillä urheilijoita ja muita opiskelijoita, jotka harrastavat, opettaja kertoi oikeudessa.

Opettaja kehotti syytettyä etsimään itselleen istumapaikan atk-luokassa, mutta sen sijaan mies pysähtyi opettajan pöydän eteen.

– Ajattelin, että hän vaihtaa painavan laukun olalta toiselle. Keskityin vielä niin omiin asioihini, etten nähnyt siinä mitään ihmeellistä. Sitten tuli outo olo, että miksi kaveri jää siihen niin pitkäksi aikaa.

"Mietin, että mitä hemmettiä"

Seuraavassa hetkessä mies otti lattialle laskemastaan laukusta pitkäteräisen miekan ja iski sillä opettajaa.

– Siinäkin hetkessä mietin ensin, että mitä hemmettiä täällä tapahtuu (- -) ehdin vain nopeasti nostaa oikean käden eteen.

Miekanisku osui naista käteen. Oikeudessa opettaja kertoi, että sen jälkeen hänen muistoissaan on katko. Seuraavaksi hän muistaa olleensa kahta luokkahuonetta yhdistäneen oven luona ja yrittäneensä avata sitä.

– Pitelin kättäni ja ihmettelin, että mitä on tapahtunut (- -) ajattelin, että hän on tullut tappamaan juuri minut ja lähtee perääni.

Nainen kertoi, että paniikki iski toden teolla, kun hän ei saanut ovea auki haavoittuneella kädellään.

– Silloin tajusin, että jos hän saa minut kiinni, todennäköisesti kuolen.

Opettaja sai kuitenkin yhdysoven auki toisella kädellään ja pääsi pakenemaan toisen luokan kautta.

– Huusin (viereiseen luokkaan) että juoskaa ulos (- -) he katsoivat minua ensin aivan tyhmänä, että mikä tämä juttu on. Sitten repesi yleinen kaaos.

"Siellä riehutaan miekan kanssa"

Oikeudessa kuultiin myös naisopiskelijaa, joka oli opettajan jälkeen toinen syytetyn miehen uhreista. Nainen kertoi, kuinka opettajan kimpussa ollut mies kääntyi ja iski häntä miekalla päähän.

– Silloin tajusin, että ei helvetti, tästä pitää päästä pois, sehän tappaa, nainen kertoi oikeudelle.

Nainen piiloutui pöydän alle suojautuakseen iskuilta. Pöydän alta hän pääsi pakenemaan luokan ulko-oven kautta käytävälle.

– Ulkopuolella oli joku mies, en tiedä oliko opettaja, jolle sanoin, että pitää soittaa poliisi, siellä riehutaan miekan kanssa.

Nainen menetti iskussa osan sormestaan.

Toinen opettaja tuli luokkahuoneeseen huutojen hälyttämänä. Siinä vaiheessa luokassa olivat enää syytetty mies ja sittemmin surmansa saanut naisopiskelija.

Opettaja kertoi oikeudelle tajunneensa nopeasti, että miehellä oli kädessään miekka, ja että naisopiskelija oli hädässä.

– Yritin jotain sanoa, sanoin ainakin että älä lyö. Sitten otin muutaman askeleen lähemmäs, jolloin tekijä löi miekalla minua päin. Ehdin nostaa vasemman käden eteen, sitten tajusin että verta tulee.

Mies haavoitti opettajaa käteen. Nainen pääsi pakenemaan luokasta käytävälle, missä opettaja vielä yritti auttaa häntä muutaman muun opettajan kanssa. Syytetty kuitenkin uhkasi heitäkin miekalla, jolloin he joutuivat perääntymään. Sitten syytetty puukotti uhria vielä kertaalleen.

Poliisiharjoittelija näki hyökkääjän lähestyvän haavoittunutta partiotoveria

Kuopion hyökkäyksessä työtehtävissä olleet poliisit kertoivat kuulustelussa tapahtumista, jotka alkoivat hätäkeskuksen ilmoituksesta kauppakeskus Hermanissa olevasta puukotuksesta. Ensimmäisenä paikalle saapuneessa partiossa olivat kenttävalvonnan harjoittelua suorittanut nainen ja kokeneempi poliisimies.

Poliisiharjoittelija kertoi partion olleen toisella tehtävällä ja lähteneen siitä kauppakeskukselle.

– Olimme aika nopeasti paikalla ja nyt jälkeenpäin olen kuullut, että olisimme olleet noin kolme kilometrin päässä kohteesta, kun lähdimme sitä kohti.

Partio oli liikkeellä siviiliautolla ja siviilivaatteissa. Paikalle päästyä heille annettiin radiosta tehtäväksi hätäsuunnitelman toteuttaminen.

– Menimme sisään kiireen vuoksi ilman tunnisteliivejä, mutta itse kaivoin rinnassa olleen virkamerkin etupuolelle näkyviin ja nostin hupparin reunaa asekotelon päältä valmiiksi, poliisiharjoittelija kertoi.

Ihmiset opastivat poliisit kerrokseen, jossa tekijä oli nähty. Poliisiharjoittelija kertoi havahtuneensa siihen, kun hänen partiotoverinsa käskytti hyökkääjää.

– Näin hänet ensimmäisen kerran vasta siinä oven kynnyksellä. Näin miehellä olevan miekka kädessä, mikä osoitti (partiotoveria) ja muistaakseni minun puoleisessa kädessä henkilöllä oli ase. Ase oli kädessä maata kohti.

Harjoittelija: Epäilty pysähtyi, ei tarvinnut ampua uudelleen

Hyökkääjä ei naisen mukaan totellut hänen partiotoverinsa käskyjä, vaan lähestyi tätä miekan kanssa. Partiotoveri ampui tilanteessa laukauksen, joka naisen käsityksen mukaan meni ohi, sillä hyökkääjä ei pysähtynyt.

– Näin (partiotoverin) olevan sellaisessa vaarassa, että tältä lähtee henki, jollen minä tee mitään. Tämän seurauksena ammuin yhden laukauksen, ja ajatuksena oli ampua alaraajoihin.

Laukaus osui hyökkääjää oikeaan jalkaan, ja hän kaatui istualleen.

– Muistan, että rekisteröin ampumiseni jälkeen, että epäillyn liike loppui ja että ei enää tarvitse ampua uudelleen.

Ampumisen jälkeen poliisiharjoittelija kertoi panneensa hyökkääjälle käsiraudat ja aloittaneensa ensiavun laittamalla tälle kiristyssiteen jalkaan. Paikalle tuli ensihoito, joka lähti viemään hyökkääjää alakertaan ambulanssin luo. Naisen mukaan hän puhui hyökkääjälle, ja tämä kertoi hänelle nimensä ja sanoi menettävänsä tajuntansa.

– Minä vielä hätäensiavun aikana käskin alhaalla epäiltyä pitämään silmiä auki, koska tämä meinasi laittaa silmiä kiinni.

Haavoittunut poliisi: Hyökkääjä lähestyi miekka ojossa

Poliisiharjoittelijan partiotoverina ollut vanhempi konstaapeli kertoi omassa kuulustelussaan hälytyksen saamisesta ja matkasta kauppakeskukselle. Miehen mukaan he eivät matkalla ehtineet juuri puhua, sillä hänen piti vilkkaan liikenteen takia keskittyä ajamiseen ja poliisiharjoittelijan seuraamaan radioliikennettä.

Partion päästyä opistotiloihin poliisimies havaitsi hyökkääjän lasisen oven läpi.

– Heti havainnon tehtyäni huusin muistaakseni kovaan ääneen "täällä" ja juoksin lasiovelle.

Poliisimiehen mukaan hyökkääjä seisoi noin 2–3 metrin päässä ovesta ja tuijotti häntä ase ja miekka käsissään. Hyökkääjä ei hänen mukaansa reagoinut käskyihin. Seuraavat sekunnit poliisimies sanoo muistavansa vain osittain.

– Sen muistan, että mies läksi tulemaan minua kohti miekka ojossa avoimesta ovesta. Muistan myös perääntyneeni ja laukaisseeni aseen.

Yksi paikalle saapuneista poliiseista käytti miehen mukaan hyökkääjään etälamautinta.

– Itse huomasin tässä vaiheessa, että oikeasta kädestäni vuosi verta ja jouduin pitelemään toisella kädellä sormiani yhdessä.

Poliisimies uskoo, että hyökkääjä olisi lävistänyt hänet miekalla, jos tätä ei olisi ammuttu. Hyökkäyksestä syytetty itse sanoi kuulustelussa, että olisi todennäköisesti yrittänyt tappaa poliisit, jos ei olisi haavoittunut.

Kun hyökkääjä oli saatu hallintaan, poliisimies vietiin tarkastettavaksi ambulanssiin. Ambulanssi jäi miehen mukaan odottamaan, jos pahemmin loukkaantuneita tuodaan vielä kyytiin.

– Jonkin ajan kuluttua autoon tuotiin mies ja auto läksi ajamaan yliopistolliseen sairaalaan. Matkalla sain tietää, että kyydissä oli nimenomaan tämä epäilty miekkamies, poliisimies kertoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka