Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun terrori-iskussa haavoittuneelle Hassan Zubierille lähes kaksi vuotta ehdollista vankeutta – yritti saada oikeudettomia korvauksia

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun terrori-iskussa haavoittuneen Hassan Zubierin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä ja rahankeräysrikoksesta.

Zubier on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista. Hänen asiamiehensä kertoivat jo vuonna 2018, että Zubierin esittämä todistus menetetyistä ansioista oli väärennös eikä hän näin ole oikeutettu käräjäoikeuden aiemmin tuomitsemiin korvauksiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että Zubier on oikeutettu vajaan tuhannen euron kuukausittaiseen korvaukseen, kunnes täyttää 65 vuotta. Näin hänelle olisi maksettu korvauksia lähes 20 vuoden ajan. Valtiokonttorin selvitysten mukaan Zubier ei ollut työskennellyt ambulanssifirmassa Ruotsissa niinä ajanjaksoina, joihin todistuksessa viitattiin.

Zubier kiisti rahankeräysrikoksen

Zubier kiisti syyllistyneensä rahankeräysrikokseen. Zubierin vastauksessa käräjäoikeudelle katsottiin, ettei Zubier kerännyt rahaa eikä ideoinut keräystä.

Rahankeräysrikoksesta tuomittiin myös nainen, joka aloitti keräyksen Zubierin hyväksi kansainvälisellä GoFundMe-sivustolla.

Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi tehty keräys tuotti noin 30 000 euroa. Tietoa keräyksestä jaettiin Facebookin kautta ja suomalaismedian haastatteluissa, tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen 25 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 800 euroa.

Keräyksen aloittanut nainen kiisti niin ikään rikoksen. Hän vetosi siihen, ettei tiennyt rahan keräämisen olevan laitonta.

Nainen oli aloitteellinen rahankeräyksen suhteen

Tuomiossa sanotaan, että nainen oli ottanut yhteyttä Zubieriin ja kertonut aikomuksestaan aloittaa rahankeräys. Tämän jälkeen nainen oli kertomansa mukaan soittanut poliisille ottaakseen selvää asiasta ja tullut siihen tulokseen, että rahankeräyksen järjestämisen edellytykset olivat liian haastavat.

Oikeuden mukaan nainen olisi luopunut aikeesta, ellei Zubier olisi ehdottanut, että nainen voi aloittaa keräyksen GoFundMe-sivuston kautta. Oikeus katsoi Zubierin osuuden olennaiseksi siinä, että rahankeräys lopulta toteutui.

Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana, ettei ekonomitaustainen ja poliisiin yhteydessä ollut nainen olisi tiennyt, ettei hän voi yksin aloittaa laillista rahankeräystä Suomessa.

Lahjoitusrahat kuluivat perheen arkeen

Zubierin vastauksessa sanotaan, ettei kukaan rahaa lahjoittaneista ole vaatinut rahojaan takaisin. Zubier piti rahojen perintää kohtuuttomana tilanteessa, jossa hän on terrori-iskun vuoksi työkyvytön ja käyttänyt saamansa rahat perheensä arkeen.

Syyttäjä oli vaatinut, että Zubier tuomittaisiin menettämään valtiolle rikoshyötynä noin 27 000 euroa. Oikeus kuitenkin katsoi, että menetettäväksi summaksi riittää puolet vaaditusta eli runsaat 13 000 euroa.

Oikeuden mukaan oli olemassa seikkoja, jotka puhuivat summan kohtuullistamisen puolesta, kuten rikoksen laatu eli rahankeräysrikos.

Oikeus päätyi pitkään ehdolliseen tuomioon

Käräjäoikeuden mukaan Zubierin tapauksessa vakavin rikos on törkeä petos. Oikeus huomauttaa, että yksinomaan törkeästä petoksesta annettava rangaistus lähestyy nykyisen oikeuskäytännön mukaan kahden vuoden vankeutta. Sen lisäksi Zubierin katsottiin syyllistyneen myös törkeään väärennykseen ja rahankeräysrikokseen.

Oikeus puntaroi, tulisiko Zubier tuomita ehdolliseen vai ehdottomaan vankeuteen. Oikeus päätyi siihen, että Zubier voidaan tuomita pitkään ehdolliseen vankeusrangaistukseen, kuten syyttäjä oli vaatinut.

Joutui terrori-iskun uhrina pyörätuoliin

48-vuotias Zubier on Ruotsissa asuva Britannian kansalainen. Zubier oli auttamassa vuonna 2017 Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria, kun tekijä hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä muun muassa selkään. Hän joutui vammojen takia pyörätuoliin.

Turun terrori-iskussa kuoli kaksi ihmistä ja haavoittui kahdeksan. Tekijä tuomittiin elinkautiseen käräjäoikeudessa kesäkuussa 2018.