Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi osallistuu EU:n viime viikolla solmimaan rokotehankintaan – sopimus kattaa tarvittaessa 400 miljoonaa rokoteannosta

Suomi osallistuu jatkossa EU:n sopimuksessa koronavirusrokotteen yhteishankintaan, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Suomi on ilmoittanut asiasta Euroopan komissiolle tänään.

Komissio kertoi viikko sitten tehneensä jäsenmaidensa puolesta ensimmäisen ennakko-ostosopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista. Lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa tehty sopimus kattaa 300 miljoonaa rokoteannosta ja 100 miljoonan lisäannoksen option, kun rokote on todettu turvalliseksi ja toimivaksi.

Ennakko-ostosopimus rahoitetaan EU:n hätärahoituspaketista

STM huomauttaa, että turvallisen ja tehokkaan rokotteen valmistaminen vie tyypillisesti vuosia, eivätkä kaikki yritykset onnistu. Ministeriön mukaan maailmassa on kehitteillä yli 200 rokoteaihiota uutta koronavirusta vastaan. Kaikki aihiot ovat kehitys- ja testausvaiheessa.

Ennakko-ostosopimuksia tehdään kuitenkin jo kehittämisvaiheessa, jotta onnistuneiden rokotteiden saatavuus voidaan varmistaa mahdollisimman nopeasti. Yhteishankintaan liittyvien rokotteiden käytöstä päätetään erikseen, kun lääkkeet ovat valmistuneet ja Euroopan lääkevirasto on antanut niille myyntiluvat.

Euroopan komissio kertoi viime viikolla, että AstraZenecan rokote on edennyt toisen ja kolmannen vaiheen kliinisiin tutkimuksiin. Sopimus rahoitetaan EU:n hätärahoituspaketista. Samalla komissio jatkaa keskustelua vastaavista sopimuksista muiden rokotevalmistajien kanssa.

STM:n mukaan komission tekemä sopimus on salainen, samoin Suomen ilmoitukseen liittyvät asiakirjat.