Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Brasilian Paranan osavaltio pääsi sopimukseen koronarokotteesta Venäjän kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi hiljattain rokotteen valmistumisesta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasilian eteläosassa Paraguayn ja Argentiinan rajoilla sijaitseva Paranan osavaltio on tehnyt sopimuksen Venäjän kanssa koronavirusrokotteen testaamisesta ja tuottamisesta. Venäjä julkisti aiemmin tällä viikolla saaneensa valmiiksi koronavirusrokotteen, jota kutsutaan nimellä Sputnik V.

Paranan osavaltion viranomaiset painottivat sopimuksen julkistamisen yhteydessä, että heidän on ensin saatava varmuus rokotteen turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Rokotteella on oltava ensin Brasilian omien viranomaisten hyväksyntä. Sen on läpäistävä lisäksi kolmannen vaiheen testit tai laajat ihmisillä tehtävät kokeet ennen kuin rokotetta voidaan alkaa valmistaa Brasiliassa. Osavaltion teknologiainstituutin johtajan Jorge Calladon mukaan tuotanto voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.

Calladon mukaan osana sopimusta Venäjä luovuttaa osavaltiolle käyttöön rokotteen ensimmäisen ja toisen vaiheen testitulokset.

Brasiliassa jo kaksi testiä menossa

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO muistutti heti rokotteen julkaisun jälkeen, että Venäjän rokotteen täytyy käydä läpi mittava turvallisuusarviointi ennen kuin sille voidaan myöntää WHO:n hyväksyntä.

Brasiliasta on tullut suosittu rokotteiden testauspaikka, sillä koronavirus leviää maassa yhä nopeasti. Ennen venäläisrokotetta maassa ovat olleet käynnissä kolmannen vaiheen rokotetestit Oxfordin yliopiston ja AstraZeneca -lääkeyhtiön yhdessä kehittämän rokotteen sekä kiinalaisen Sinovac Biotechin rokotteen kanssa.

Brasiliassa on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia. Tartuntoja on vahvistettu yli 3,1 miljoonaa ja kuolemia lähes 105 000 Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan. Miljoonaa asukasta kohden tartuntoja on siis noin 15 000 ja kuolemia noin 490.

Filippiinien presidentti lupautui koekaniiniksi, saa rokotteen aikaisintaan toukokuussa

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aiemmin tällä viikolla rokotteen valmistumisesta, hän kertoi samalla toisen tyttärensä saaneen rokotuksen. Paranan osavaltion ohella Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti tuoreeltaan olevansa valmis Venäjän rokotteen koekaniiniksi.

Torstaina Duterten kabinetista kuitenkin tarkennettiin, että Filippiinit aloittaa rokotteella laajat ihmisillä tehtävät kokeet lokakuussa ja presidentti saa oman rokotteensa vasta sen saatua turvallisuushyväksynnän. Presidentin tiedottajan mukaan Duterte ei saa rokotusta ainakaan ennen toukokuun alkua. Filippiineillä tehtävät rokotteen kolmannen vaiheen testit päättyvät maaliskuun lopulla. Filippiinit saa ensi kuussa Venäjältä rokotteen ensimmäisen ja toisen vaiheen testien tulokset.

Filippiinien lääketieteellisen yliopiston tartuntatautiprofessori Anna Lisa Ong-Lim sanoi, että maan hallituksen asettama aikaraja rokotteen yleiselle saatavuudelle toukokuussa on "hyvin optimistinen".

Filippiinit on ilmoittanut aiemmin aloittavansa elokuussa lääketieteelliset testit japanilaislääke Aviganilla koronaviruspotilaiden hoitamiseksi.

Filippiineillä on Johns Hopkins -yliopiston tietokannan mukaan lähes 144 000 koronavirustartunnan saanutta ihmistä ja virukseen liittyviä kuolemia on 2 426.

Lähes 110 miljoonan asukaan maassa on miljoonaa asukasta kohti kuollut 22 ihmistä koronavirukseen liittyen. Suomessa vastaava luku on 60.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka