Venäjä aikoo taltuttaa koronaviruksen Sputnik-rokotteella – Putinin tytär jo rokotettu, laajamittainen valmistus alkaa ensi kuussa

Venäjä kertoi tiistaina harpanneensa koronaviruspandemian vastaisen taistelun kärkeen, kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti maan saaneen rokotteen valmiiksi. Putinin mukaan rokote antaa "pysyvän immuniteetin" koronavirusta vastaan.

Rokote rekisteröitiin tiistaiaamuna. Se on ensimmäinen uutta koronavirusta vastaan kehitetty valmis rokote. Sillä on jo rokotettu muun muassa Putinin tytär.

– Toinen tyttäristäni sai tämän rokotteen, joten siinä mielessä hän kai otti osaa kokeeseen, Putin selvitti kertoessaan rokotteesta ministereille suunnatussa videokokouksessa.

Venäjä nimesi uuden rokotteen Sputnikiksi maailman ensimmäisen Maan kiertoradalle laukaistun satelliitin mukaan.

Venäjä on kehittänyt rokotetta uutta koronavirusta vastaan erittäin nopeasti. Viranomaiset sanoivat jo aikaisemmin tässä kuussa uskovansa, että rokotukset voidaan aloittaa viikkojen sisällä. Ennen vuodenvaihdetta rokotetta saataisiin jakeluun "useita miljoonia annoksia".

Tiistaina Venäjän viranomaiset kertoivat, että rokotteen kolmannen vaiheen kliiniset kokeet alkavat keskiviikkona ja laajamittainen valmistus aloitetaan syyskuussa. Venäjän mukaan 20 maata on ennakkotilannut rokotetta miljardin annoksen verran.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kehotti viime viikolla Venäjää seuraamaan rokotteen kehittelyssä kansainvälisesti sovittuja käytäntöjä ja käymään läpi kaikki tarvittavat kehitysvaiheet, jotta rokotteesta saadaan turvallinen.

WHO haluaa selvittää rokotteen turvallisuutta

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Venäjällä valmistuneen koronarokotteen täytyy käydä läpi mittava turvallisuusarviointi ennen kuin sille voidaan myöntää terveysjärjestön hyväksyntä.

WHO:n tiedottajan Tarik Jasarevicin mukaan järjestö käy keskusteluja Venäjän terveysviranomaisten kanssa, jotta rokote olisi mukana terveysjärjestön koronarokotteiden esikarsinnassa.

– Rokotteiden esikarsinta sisältää tarkan arvioinnin ja niiden turvallisuuden ja tehokkuuden selvityksen, Jasarevic sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän selventää, että terveysjärjestön suorittama esikarsinta toimii eräänlaisena laatuleimana järjestön jäsenmaille, kun ne hyväksyvät lääkkeitä ja rokotteita käyttöön alueellensa.

WHO tekee kliinisiä testejä ja selvityksiä kaikille rokotteille, joita järjestölle tuodaan ehdolle.

WHO:n mukaan yhteensä 165 koronarokotetta oli kehitteillä ympäri maailmaa heinäkuun lopulla. Näistä 26 rokotetta on edennyt vaiheeseen, jossa niitä testataan ihmisillä. Näistä kuusi on testaamisen kolmannessa vaiheessa.

– Meistä on rohkaisevaa, kuinka nopeasti eräitä ehdolla olevia rokotteita on kehitetty. Toivomme, että jotkin näistä rokotteista osoittautuvat turvallisiksi ja tehokkaiksi, Jasarevic sanoo.

– Nopea edistyminen ei kuitenkaan tarkoita turvallisuudesta tinkimistä, hän toteaa.

Tartuntoja jo yli 20 miljoonaa, kuolleita yli 700 000

Toimiva rokote tulisi tarpeeseen, sillä koronaviruspandemiassa saavutettiin tiistaina jälleen yksi surullinen rajapyykki, kun 20 miljoonan koronavirustartunnan raja meni rikki. Johns Hopkinsin yliopiston seuranna n mukaan virukseen liittyviä kuolemia on todettu yli 733 000.

Eniten virustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia on tilastoitu Yhdysvalloissa, jossa yli viisi miljoonaa ihmistä on sairastunut viruksen aiheuttamaan tautiin. Pelkästään Yhdysvalloissa kuolleita on yli 163 000.

Toiseksi eniten sairastuneita on Brasiliassa. Yli kolmen miljoonan ihmisen on kerrottu sairastuneen maassa. Ainakin 2,2 miljoonaa ihmistä on saanut tartunnan yli 1,3 miljardin asukkaan Intiassa.

Virus palasi Uuteen-Seelantiin

Uudessa-Seelannissa viranomaiset kertoivat tiistaina, että maassa on todettu ensimmäiset paikallista alkuperää olevat koronavirustartunnat 102 päivään. Aucklandissa on otettu käyttöön koronarajoitukset tartuntojen vuoksi.

Pääministeri Jacinda Ardernin mukaan neljä tartuntaa löytyi yksittäisestä perheestä Aucklandissa eikä alkuperää tunneta vielä. Viimeisten 100 päivän aikana Uudessa-Seelannissa oli tätä ennen havaittu tartuntoja vain karanteenissa olleiden, ulkomailta palanneiden keskuudessa.

– Olemme tehneet äärimmäisen kovasti töitä estääksemme tämän, mutta olemme myös varautuneet siihen, että näin käy, Ardern sanoi tv-puheessa.

Viiden miljoonan asukkaan Uusi-Seelanti on ollut koronapandemian mallimaa. Maassa on vahvistettu vain vajaat 1 600 tartuntatapausta ja 22 koronakuolemaa.

Koska virus oli ennen tätä pystytty käytännössä eliminoimaan maasta, ei Uudessa-Seelannissa ole viime aikoina ollut enää juurikaan koronarajoituksia, vaan ihmiset ovat voineet elää elämäänsä melko normaalisti.

Uusien tartuntojen takia maan suurimmassa kaupungissa Aucklandissa on voimassa tiukat liikkumisrajoitukset ainakin kolmen päivän ajan. Myös muualla maassa otetaan takaisin käyttöön jonkinasteisia rajoituksia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka