Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – apulaisoikeusasiamies vaatii korjaamaan käytäntöjä

Tarkastuskäynti koulukotiin tehtiin apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin määräyksestä. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan oikeusasiamies vaatii Mikkelissä sijaitsevaa Sairilan koulukotia muuttamaan lainvastaisia käytäntöjään.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kiinnittää tuoreessa tarkastuspäätöksessään huomiota muun muassa siihen, että lasten vapaata liikkumista Sairilan koulukodin piha-alueilla ja laitoksen ulkopuolella on voimakkaasti rajoitettu.

Lapset tarvitsivat ulkoiluun erityisen lenkkeilyluvan eivätkä saaneet liikkua ja oleskella osastojen ulkopuolella yhdessä.

Laitoksen ulkopuolelle liikkumiseen vaadittiin erityinen kaupunkilupa. Luvan edellytyksistä ja sen saamisesta lapsilla ei ollut tietoa, päätöksessä kerrotaan.

Päätöksen mukaan Sairilaan sijoitetut lapset kertoivat tarkastajille käsityksenään, että "lenkkeilyluvat pitää ansaita" ja että "Sairila päättää lenkkeilyluvista". Lapset myös kertoivat, että heidän mielestään Sairila oli kuin "vankila".

Sakslin sanoo pitävänsä Sairilan koulukodin käytössä olevia lapsen liikkumisvapautta rajoittavia sääntöjä lakiin perustumattomina.

Hän pitää huolestuttavana, että Sairilan käytäntöjä lasten liikkumisessa on jatkettu tietoisena siitä, että menettely on lastensuojelulain vastaista.

– Pidän menettelyä erityisen moitittavana myös sen johdosta, että useat valvovat viranomaiset ovat toistuvasti edellyttäneet, että Sairilan koulukoti luopuu ja tarkistaa lainvastaiseksi todettuja menettelyjä ja käytäntöjään, Sakslin kirjoittaa.

Myös puhelinkäytäntöjä muutettava

Apulaisoikeusasiamies edellyttää myös, että Sairilan koulukoti korjaa toimintaansa puhelinkäytäntöjensä osalta.

Sakslinin mukaan Sairilan erityisen huolenpidon osaston puhelinkäytännöt rajoittavat tai ainakin kaventavat lasten yhteydenpito-oikeutta. Osastolla oli muun muassa rajoituksia lasten puheluiden kestosta.

Oikeusasiamiehen edustajat tarkastivat valtion ylläpitämän Sairilan koulukodin helmikuussa. Tarkastuskäynti tehtiin Sakslinin määräyksestä ja ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksella arvioitiin erityisesti lastensuojelulain tarkoittamien rajoitustoimien käyttöä ja lasten kohtelua.

Sakslin pyytää Sairilan koulukotia ilmoittamaan lokakuun loppuun mennessä, mihin toimiin se ryhtyy epäkohtien korjaamiseksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka