Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Putinin uudet presidenttikaudet mahdollistavaa uutta perustuslakia kannatti lähes 80 prosenttia äänestäneistä – oppositiojohtaja Navalnyi: äänestyksen tulos on valtava valhe

Aleksei Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on kyseenalaistanut jyrkin sanoin perustuslaista käydyn kansanäänestyksen luotettavuuden. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Perustuslakimuutos mahdollistaa presidentti Vladimir Putinin asettumisen uudelleen ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Tulosten mukaan muutosta kannatti noin 78 prosenttia äänestäneistä, kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, kertoo uutistoimisto Tass .

Venäjän vaalikomission mukaan äänestysprosentti oli noin 65.

Seitsenpäiväistä äänestystä on arvosteltu epäreiluksi ja vilpilliseksi.

Vaaleja tarkkailevan verkoston Golosin varapuheenjohtaja Grigori Melkoniants on kertonut, että järjestö on saanut äänestyksen aikana ennätyksellisen paljon valituksia ihmisiltä, jotka kertovat kokeneensa painostusta kansanäänestyksessä. Järjestön mukaan osa ihmisistä olisi lisäksi onnistunut äänestämään useita kertoja.

Uurnille kannustettiin myös arpajaisilla, joissa äänestäjät saattoivat voittaa asuntoja, autoja tai käteistä rahaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Lopputulos ei ollut yllätys

Epäselvää on, aikooko Putin, 67, jatkaa presidenttinä vai onko tarkoituksena vain vaientaa seuraajaspekulaatiot ja rauhoittaa eliitin sisäistä valtataistelua. Uusi perustuslaki joka tapauksessa mahdollistaa Putinin jatkamisen presidenttinä aina vuoteen 2036 asti.

Aiemman perustuslain mukaan sama ihminen voi olla presidenttinä vain kaksi peräkkäistä kautta.

Kansanäänestyksen lopputulos ei ollut yllätys. Venäjän parlamentissa ja perustuslakituomioistuimessa perustuslain muutokset hyväksyttiin jo viikkoja sitten. Lopputuloksen varmuudesta kertoo sekin, että painettua perustuslakia on jo myyty kirjakaupoissa.

Oppositiojohtaja Navalnyi kehotti ihmisiä boikotoimaan vaaleja. Alustavien tulosten selvittyä hän kirjoitti blogissaan, että kansakunta oli juuri todistanut käsikirjoitetun show'n loppuhuipennuksen.

– Putin ei luovuta omasta tahdostaan. Ei, ennen kuin meitä on kaduilla satoja tuhansia, miljoonia, Navalnyi kirjoitti.

Hajanainen oppositio ei onnistunut yhdistymään vaalien alla. Osa kannatti Navalnyin tapaan vaalien boikotointia, kun taas osa uskoi ei-äänten voimaan.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka