Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myrsky katkaisi sähköt jopa sadaltatuhannelta – sähköverkot paikoin täysin tuhoutuneet, ratavauriot haittaavat junien kulkua

Jopa satatuhatta asiakasta jäi sähköttä, kun kesämyrsky Päivö pyyhkäisi läpi Suomen. Tiistaina alkanut myrsky rauhoittui keskiviikkoaamuun mennessä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttä oli vielä keskiviikkoiltana kahdeksan maissa lähes 20 000 taloutta.

Paikoin sähköverkot ovat Energiateollisuuden mukaan täysin tuhoutuneet, mikä hidastaa verkon korjaamista ja sähköjen palauttamista.

Sähkökatkosten määrä ilmoitetaan Energiateollisuuden sähkökatkokartalla. Keskiviikkona kartassa ilmeni ongelma, jonka takia katkosten ilmoitettu määrä sahasi kymmeniätuhansia edestakaisin, kertoi Energiateollisuuden energiaverkkojen johtaja Kenneth Hänninen STT:lle. Pulma johtui Hännisen mukaan siitä, että ainakin sähköyhtiö Savon Voiman katkosmäärä välillä oli ja välillä ei ollut mukana katkoskartalla.

Tuhat lisähälytystä

Raju myrsky kaatoi runsaasti puustoa Itä-Suomessa muun muassa Mikkelin seudulla. Myräkän aiheuttamia vakavia henkilövahinkoja ei kuitenkaan ollut tullut viranomaisten tietoon iltapäivään mennessä.

Sisäministeriön pelastusosastolta kerrottiin keskiviikkona STT:lle, että hälytystehtäviä oli myrskyn aikana koko maassa yhteensä tuhatkunta enemmän kuin tavanomaisesti vuorokaudessa.

– Hälytyksiä on tullut nyt noin 1 400 vuorokauden aikana, sanoi pelastusylitarkastaja Rami Ruuska iltapäivällä.

Sähkökatkokset painottuivat Savon maakuntiin, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Tuhansia sähköttömiä koteja oli esimerkiksi Kuopiossa. Lisäksi sähkökatkoja oli muun muassa Espoossa ja Oulussa.

Ilman sähköä oli keskiviikkona asuntoja ainakin 80 kunnassa ja yli 10 sähköyhtiön alueella.

Sähköyhtiöistä eniten kiirettä oli korjauksissa Savon Voimalla sekä Pohjois-Karjalassa PKS:llä .

Edellisen kerran sadantuhannen sähkökatkon raja ylittyi Suomessa vuoden 2019 alkaessa riehuneessa Aapeli-myrskyssä.

Matkapuhelinten tukiasemia simahti

Päivö aiheutti myös laajoja häiriöitä itäisen Suomen matkapuhelinyhteyksiin, kertoi Savon Sanomat keskiviikkona. Lehden haastatteleman Kyberturvallisuuskeskuksen edustajan mukaan tukiasemien simahtaminen aiheutti paikoin ongelmia hätäpuheluiden soittamiseen kännykällä.

Keskuksen mukaan hätäpuhelut tosin onnistuvat häiriötilanteissakin tiettyjen ohjeiden mukaan.

Mobiiliverkkoja operoivat yhtiöt Telia, Elisa ja DNA raportoivat mittavista katkoksista ja häiriöistä maan itäosassa pian myrskyn jälkeen.

Isot myrskyt aiheuttavat yleisesti häiriöitä mobiiliyhteyksiin.

Junia korvattiin busseilla

Päivö-myrskyn aiheuttamat ratavauriot ja sähkökatkot aiheuttivat häiriöitä junaliikenteelle usealla rataosalla, kertoi puolestaan VR .

Junat korvattiin busseilla muun muassa Pohjois-Savossa Suonenjoen ja Lapinlahden välillä. Rataliikennekeskus tiedotti keskiviikkoiltana koko Savon radan liikenteen palaavan normaaliksi torstaiaamuna.

Lisäksi junien kaukoliikenteessä oli useilla rataosilla viivästyksiä, pisimmät yli kaksi tuntia.

Sähköverkon viat aiheuttivat Pieksämäki-Joensuu ja Joensuu-Nurmes -väleillä myöhästymisiä ja bussikorvauksia vielä keskiviikkoiltana.

Myös maantieliikenteelle aiheutui myrskystä paikoin haittaa tielle kaatuneiden puiden vuoksi.

Eniten sadetta Joutsassa, kovin tuuli Kuopiossa

Ilmatieteen laitoksen mukaan Päivö-myrskyn tuulet olivat keskiviikkoaamuna jo heikentyneet, mutta maan pohjoisosassa saatiin vielä yleisesti vesisadetta pitkin päivää.

Myrskyn aikana suurimmat sademäärät tulivat itäiseltä Uudeltamaalta Keski-Suomeen ja Kainuuseen. Monin paikoin vettä tuli peräti 50 millimetriä, mikä vastaa koko kesäkuun keskimääräisiä sademääriä.

Kahden vuorokauden aikana maanantai-iltapäivästä keskiviikkoiltapäivään suurimpia sademääriä tilastoitiin Joutsassa, 94,5 milliä ja Puolangalla, 91,9 milliä. Esimerkiksi Heinolassa, Porvoossa, Kittilässä ja Vieremällä vettä tuli yli 73 milliä.

Kovimmat tuulet puolestaan koettiin Kuopion Ritoniemessä. Siellä keskituuli oli tiistaina alkuillasta 21,4 metriä sekunnissa ja puuskissa tuuli 27,4 metriä sekunnissa. Lähes yhtä kovat lukemat mitattiin Joensuun Pyhäselällä.

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi mitataan vähintään 21 metriä sekunnissa.

Tavoitteena säävarma sähköverkko

Energiateollisuuden mukaan Päivö osoitti taas kerran, miten altis ilmajohtoverkko on luonnonilmiöille.

– Onneksi verkkoinvestoinnit etenevät ja yhä useampi asiakas saadaan säävarman sähkönjakelun piiriin, sanoi Energiateollisuuden Hänninen tiedotteessa.

Ilmajohtoja on korvattu maakaapeleilla, ja johtoja on siirretty metsistä tienvarsille.

Tämän myrskyn painottuminen Itä-Suomeen lisäsi Hännisen mukaan katkojen määrää.

– Idässä asutus on harvaa, maaperä kivikkoista, ja järviä on paljon. Siellä maakaapelointi on hitaampaa ja kalliimpaa kuin muualla.

Energiateollisuuden tietojen mukaan sähkökatkot jäävät silti jo nykyisin yleisesti lyhyemmiksi kuin ennen.