Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Alustavat vaalitulokset lupaavat murskavoittoa Islannin nykyiselle presidentille – Johannesson toiselle kaudelle noin 90 prosentin äänisaaliilla

Islannissa presidentti Gudni Johannesson näyttää aloittavan toisen kautensa noin 90 prosentin äänisaalilla. Johannesson kuvattiin äänestyspaikan ulkopuolella lauantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Islannissa maan presidentti Gudni Johannesson näyttää liitävän toiselle kaudelle huikean kansansuosion saattelemana. Lauantaisten presidentinvaalien alustavien tulosten mukaan 52-vuotias Johannesson olisi saamassa noin 90 prosenttia äänistä.

Johannessonia pidettiin varmana voittajana jo ennen vaalipäivää. Istuvan presidentin haastoi liikemies ja oikeistoaktivisti Gudmundur Franklin Jonsson, 56.

– Onnittelen Gudnia ja hänen perhettään, Jonsson sanoi yleisradioyhtiö RUV:n haastattelussa alustavien tulosten selvittyä.

Johannesson on historian professori. Vuonna 2016 hänestä tuli Islannin kuudes presidentti. Tuolloin hän keräsi vaaleissa 40 prosentin äänisaaliin.

– Tämä on minulle kunnia. Pidän vaalitulosta osoituksena siitä, että islantilaiset ovat hyväksyneet tapani hoitaa tätä virkaa, Johannesson kommentoi uutistoimisto AFP:lle ääntenlaskun jatkuessa.

Noin 364 000 asukkaan Islannissa presidentillä ei ole merkittäviä valtaoikeuksia, mutta hän voi esimerkiksi käyttää veto-oikeutta lakialoitteisiin.

Äänioikeutettuja presidentinvaaleissa on noin 252 000.

"Häntä on pidetty kansanmiehenä"

AFP:n mukaan Johannesson saapui lauantaina omalle äänestyspaikalleen polkupyörällä.

– Häntä on pidetty kansanmiehenä, ei kovin tärkeilevänä tai muodollisena. Islantilaiset tuntuvat pitävän hänestä ja haluavat hänen jatkavan tehtävässä, Islannin yliopiston politiikan tutkimuksen professori Olafur Hardarson kuvaili AFP:lle.

Uutistoimiston haastattelemat äänestäjät korostivat presidentin persoonan merkitystä.

– Yritän arvioida ihmisen luonnetta. Se, että hän vaikuttaa rehelliseltä, merkitsee minulle eniten, Sigurbjörg Hansen kuvaili.

Koronaviruspandemian ei uskottu juuri vaikuttavan vaaleihin, sillä Islanti on selvinnyt toistaiseksi melko vähin tartunnoin. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maassa on todettu yhteensä noin 1 800 tartuntaa.

AFP:n mukaan virukseen liittyviä kuolemia on kymmenen ja parhaillaan aktiivisia tartuntoja noin 11.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka