Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen pettyi syyttämisluvan epäämiseen – "Kyse oli tavanomaisesta vihapuhetapauksesta"

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo STT:lle olevansa pettynyt siihen, että eduskunnan vähemmistö torjui hänen pyytämänsä Juha Mäenpään (ps.) syytämisluvan. Toiviaisen mielestä olisi ollut tärkeää saada tuomioistuimen linjaratkaisu siitä, milloin kansanedustaja syyllistyy sananvapausrikokseen valtiopäivillä lausumastaan.

– Muualla kuin valtiopäivillä esitettynä mielipiteenä tästä olisi ilman muuta noussut syyte, Toiviainen sanoo STT:lle.

Asia olisi edennyt tuomioistuimeen, ja Toiviaisen mukaan aika suurella todennäköisyydellä hänet olisi myös tuomittu, ellei esitutkinnan jälkeen olisi ilmennyt lieventäviä asianhaaroja.

Mäenpää rinnasti vuosi sitten eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa maahanmuuton ja vieraslajien torjunnan.

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: "Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä". Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, Mäenpää sanoi vuosi sitten.

Perjantaina äänestyksen jälkeen hän puolustautui sillä, että hän ei maininnut mitään kansanryhmää tai uskontokuntaa nimeltä. Hän syytti valtakunnansyyttäjää sen osalta ylilyönnistä.

Toiviaisen mielestä Mäenpään esittämä mielipide ei ollut millään tavoin tulkinnanvarainen, kun sitä vertaa aiempiin tapauksiin ja tuomioistuimen suhtautumiseen.

– Kyse on ihan tavanomaisesta vihapuhetapauksesta, jossa tiettyjä ihmisiä yleistäen verrataan, tässä tapauksessa nyt kasveihin.

Oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat on Toiviaisen mukaan katsottu sellaisiksi ihmisryhmiksi, joita pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan suojaavat.

– Säännöstön tarkoituksena on suojan antaminen sellaiselle väestöryhmälle, joka on yhteiskunnassa heikommassa asemassa ja siksi erityisen suojan tarpeessa.

Syyttämisluvan uupuminen päättää käsittelyn

Asia päättyy tähän, koska syyttämislupaa ei annettu.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja perjantaina myös eduskunnan enemmistö olisi syyttämisluvan antanut. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden takia, ellei eduskunta anna siihen suostumusta yli viiden kuudesosan enemmistöllä.

– Onhan tämä tietysti pettymys, että syyttämislupaa ei nyt saanut. Toki osasin odottaa tätä, koska pienellä vähemmistöllä sen pystyi estämään, Toiviainen sanoi.