Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO kumosi sähkösavukeliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon – EU-ilmoitusmenettelyä oli laiminlyöty

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut sähkösavukkeiden erikoisliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon.

Kunnan valvontaviranomainen oli kieltänyt Kotkassa elintarvikemakutiivisteiden myynnin 10 000 euron sakon uhalla 2018, koska katsoi niiden olevan tupakkalaissa säänneltyjä nikotiinittomia sähkösavukenesteitä. Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita.

Kyseinen sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. Direktiivi kuitenkin edellyttää, että kansalliset lisärajoitukset on perusteltava ja niistä annettava ilmoitus Euroopan komissiolle. Ilmoitusmenettelyn tarkoituksena on estää kaupan esteiden syntyminen EU:n sisämarkkina-alueella, KHO kertoo tiedotteessaan.

KHO päätyi kumoamaan myyntikiellon, koska tupakkalain säätämisen yhteydessä oli laiminlyöty EU:n ilmoitusmenettelyä. KHO selvitti työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM), oliko tupakkalain säätämisen yhteydessä noudatettu ilmoitusmenettelyä.

TEMin lausunnon mukaan se ei ollut toteuttanut menettelyn viimeistä vaihetta eli toimittanut tupakkalain lopullista säädöstekstiä komissiolle.

– Korkein hallinto-oikeus katsoi Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön tukeutuen, että tupakkalain lopullisen säädöstekstin toimittamatta jättäminen oli olennainen menettelymääräysten rikkominen, josta seurasi, ettei tupakkalain sähkösavukenesteiden makuaineiden myyntikieltoa koskeviin säännöksiin voitu vedota muutoksenhakijaa vastaan, KHO:n päätöksessä todetaan.

Näin ollen KHO kumosi hallinto-oikeuden ja kunnan valvontaviranomaisen päätökset myyntikiellosta.

Säädösteksti lähti matkaan

Hallitusneuvos Liisa Huhtala TEMistä kertoo, että tupakkalain lopullinen säädösteksti lähetettiin komissiolle keskiviikkona eli samana päivänä, kun KHO antoi ratkaisun.

Huhtalan mukaan TEM hallinnoi ilmoitusmenettelyjärjestelmää, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asiassa varsinainen vastuuviranomainen.

– Hallinto-oikeuden päätöksessäkin todetaan, että sinänsä direktiivin muita menettelysääntöjä on noudatettu, ainoa jota ei ole noudatettu on lopullisen säädöstekstin toimittaminen komissioon järjestelmän kautta. Sen osalta olimmekin jo STM:ään yhteydessä ja säädösteksti on nyt toimitettu komissioon, Huhtala kertoo.

Huhtalan mukaan ilmoitusmenettelyn viimeinen vaihe "on vain jäänyt toteuttamatta".

– Näin on vain päässyt käymään, hän sanoo.

Huhtala kertoo TEMin näkemyksen olevan, että lainsäädäntö on nyt kunnossa ja voimassa. Hän ei halua ottaa kantaa yksittäisen liikkeen toimintaan eli toisin sanoen siihen, saako KHO:n ratkaisua koskeva yritys jatkossa myydä elintarvikemakutiivisteitä.