Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katiska-jutun pääsyytetty Niko Ranta-aho myönsi laittaneensa huumerahoja matkalaukkuun, josta ex-puoliso Sofia Belorf sai rahanpesusyytteen –"Sofia katseli varmaan kännykkää eikä tajunnut missä ollaan"

Suuren Katiska-huumeoikeudenkäynnin pääsyytetty Niko Ranta-aho otti tiistaina kontolleen tuhansien eurojen setelikätkön, joka löytyi hänen ex-puolisonsa Sofia Belorfin nimissä olleesta matkalaukusta Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Laukku jäi tullin haaviin, kun Ranta-aho ja hänen silloinen avopuolisonsa Belorf olivat palaamassa kotiinsa Espanjaan lyhyen Suomen-vierailun jälkeen maaliskuussa 2019. Belorf on syytteessä rahanpesusta, koska syyttäjien mukaan laukku kuului Belorfille ja hän tiesi siellä olleista rahoista sekä siitä, että ne olivat peräisin Ranta-ahon huumerikoksista.

Belorf kiistää syytteen. Hänen asianajajansa Paul Perovuo sanoi oikeuden istunnossa, että Ranta-aho kirjasi laukun ruumaan Belorfin nimissä, mutta tosiasiassa suurin osa laukussa olleista tavaroista oli Ranta-ahon.

Perovuo myös penäsi syyttäjiä kertomaan käsityksensä siitä, missä vaiheessa ja kenen toimesta rahat olivat laukkuun päätyneet. Syyttäjien mukaan se oli jäänyt selvittämättä.

Belorf ei muistanut lentokentälle menoaan, Ranta-ahon mukaan hautausmaalla käytiin yhdessä

Ranta-aho suostui kuultavaksi asiassa. Hän kertoi oikeudelle, että oli hakenut rahat Malmin hautausmaalta puistonpenkiltä matkalla lentokentälle ja laittaneensa rahat itse matkalaukkuun.

Omassa osiossaan Belorf ei osannut kertoa, missä oli itse samaan aikaan tai miten pääsi lentokentälle. Hautausmaalla käyntiä Belorf ei muistanut, mutta Ranta-ahon mukaan tämä oli mukana.

– (Minä ja Sofia) lähdimme hotellilta samalla autolla. Sofiakin oli mukana hautausmaalla, mutta jäi autoon ja varmaan katseli kännykkää eikä edes tajunnut missä ollaan, Ranta-aho sanoi.

Koska viranomaiset eivät halunneet kaksikon tietävän heihin kohdistuvasta tutkinnasta, laukussa olleita seteleitä ei Helsinki-Vantaalla ehditty laskemaan tarkkaan, mutta Tulli on arvioinut niitä olleen 8 000–10 000 euron arvosta. Ranta-ahon mukaan oikeampi arvio on 5 000–6 000 euroa.

"Tuli fiilis, että Nikosta yritetään hyötyä"

Belorfin toinen rahanpesusyyte koskee sitä, että hän syyttäjien mukaan otti Ranta-aholta vastaan lähes 13 000 euron arvoisen Rolex-kellon vaikka tiesi, että se oli ostettu huumerahoilla. Belorf kertoi saaneensa kellon joululahjaksi Ranta-aholta ja kiisti tienneensä, millä rahoilla se oli hankittu.

Puolustuksen mukaan fitnessurheilijanakin tunnettu Belorf ei tiennyt missään vaiheessa Ranta-ahon rikollisesta toiminnasta ja suhtautuu ylipäänsä huumeisiin ja huumeidenkäyttöön kielteisesti. Belorf kertoi oikeudessa, että suhteen alussa Ranta-aho kertoi aiemmasta huumeongelmastaan, mutta sanoi olevansa kuivilla. Myöhemmin paljastui, että Ranta-aho oli kuitenkin jatkanut huumeidenkäyttöä salassa, Belorf sanoi.

Belorfin mukaan pariskunnalle tuli huumeidenkäytön lisäksi riitaa Ranta-ahon kaveripiiristä, johon kuului muun muassa Ranta-ahon kanssasyytetty, liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg, joka asui samalla seudulla Espanjassa ja pakoili etsintäkuulutusta. Belorfia ärsytti, että Ranta-aho puhui näistä "linnakundeista" joskus ihailevaan sävyyn.

– Riidat hyvin usein pyörivät sen ympärillä, yritin tavallaan suojella häntä, ettei hän liikkuisi väärissä porukoissa. Lähinnä tuli fiilis, että sellaiset ihmiset hakeutuvat varakkaamman tyypin seuraan hyötyäkseen siitä jotain, Belorf sanoi.

Belorfin mukaan hän ei kuitenkaan koskaan itse tavannut Tranbergia.

– Hän oli etsintäkuulutettu, eikä minusta ollut hyvä yhdistelmä, että näyttäydyn hänen kanssaan. Olen kuitenkin julkisuuden henkilö, joten se ei olisi ollut kovin fiksua kummankaan kannalta, Belorf sanoi.

Belorfia syytetään myös huumausainerikoksesta

Rahanpesusyytteiden lisäksi Belorfia vastaan on nostettu yksi syyte huumausainerikoksesta viime kesän Ruisrockin aikaan. Syyttäjien mukaan Belorf otti Ranta-aholta kokaiinia sisältäneen pussin ja luovutti sen kolmannelle henkilölle.

Lisäksi Belorf otti Ranta-aholta pusseja julkiseen tilaisuuteen vietäväksi ja toisille tarjottavaksi, syytteissä sanotaan. Syyttäjien mukaan Belorf myös käytti itse ainakin kaksi käyttöannosta kokaiinia.

Poliisi kuunteli festariseurueen huoneistoa, ja oikeudessa syyttäjät lukivat otteita tallenteista, jotka syyttäjien mukaan todistavat Belorfin teoista. Belorfin mukaan osa hänen sanomisistaan oli ymmärretty väärin. Joitain asioita hän ei muistanut, koska oli omien sanojensa mukaan humalassa.

Belorf on myöntänyt ottaneensa Ranta-aholta kokaiinia Ruisrock-viikonloppuna, mutta vain estääkseen Ranta-ahoa käyttämästä sitä. Oman huumeidenkäyttönsä hän kiistää.

– Jossain vaiheessa (festivaali)alueella huomasin, että Niko oli käyttänyt, vaikka väitti, että ei käyttäisi. Reissun lopuksi tuli riitaa ja lähdin yksin takaisin Helsinkiin, Belorf sanoi.

Syyttäjät vaativat Belorfille rangaistukseksi kaikista syytteistä yhteensä kuukausissa mitattavaa ehdollista vankeusrangaistusta.

Parisuhde päättyi Ranta-ahon tutkintavankeuteen

Belorfin ja Ranta-ahon parisuhde päättyi rikostutkinnan paljastuttua ja Ranta-ahon jouduttua tutkintavankeuteen. Ranta-aho vapautettiin viime viikolla melkein vuoden kestäneen tutkintavankeuden jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho voitiin vapauttaa, koska raskaimmat häneen kohdistuvista syytteistä on käsitelty oikeudessa eikä sotkemisvaaraa enää ole. Sotkemisvaara tarkoittaa sitä, että epäilty voi vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa. Lievempiä Ranta-ahoa koskevia syytteitä käsitellään vielä syksyllä, kun oikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla alkavan kesätauon jälkeen.

Huumerikosoikeudenkäynti on Suomen suurimpia. Syytteiden mukaan Ranta-aho ja Tranberg johtivat Espanjasta käsin huumeorganisaatiota, joka toi Suomeen 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet. Häntä on käräjäoikeuden käsittelyissä kuultu keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Tranberg taasen kiistää syytteet.