Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapin poikkeuksellinen tulvakevät on vihdoin ohi

Lapin tulvat ovat vihdoin päättymässä, ja kaikki päävesistöjen vedenkorkeudet ovat kääntyneet laskuun, kertovat Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus tiedotteessaan.

Muonionjoella tulvahuippu oli tiistaina ja Tornionjoella torstaina. Lähiaikojen sääennusteissa ei ole tiedossa sateita, jotka nostaisivat vedenkorkeuden uudelleen vahingolliselle tasolle.

Lapissa voidaan viimein poistaa rakennuksia suojaavat tilapäiset tulvasuojat. Myös kaikki päätiet on avattu uudelleen liikenteelle.

Tulvien aikana yleisiä teitä oli poikki muun muassa Sallassa ja Ylitorniolla, ja Muonionjoen tulva katkaisi Suomen ja Ruotsin välisen tien Karesuvannossa.

Tulvavahingot jäivät tänä vuonna vähäisiksi

Lapin tulvakevät oli Lapin ely-keskuksen ja Tulvakeskuksen mukaan poikkeuksellinen. Lunta oli tänä vuonna ennätysmäärät, ja tulvien ajankohta oli tavanomaista myöhemmin. Esimerkiksi Kemijoella tulva oli harvinaisen suuri, ja Rovaniemelläkin vahinkoraja ylittyi. Kittilässä vedenkorkeus pysytteli vahinkorajan tuntumassa lähes viikon.

Tulvat eivät kuitenkaan rikkoneet ennätyksiä. Pitkä poutainen sulamiskausi ja kylmät jaksot hidastivat lumen sulamista, Lapin ely-keskus ja Tulvakeskus kertovat.

Myös tulvavahingot jäivät tänä vuonna vähäisiksi laajan varautumisen ansiosta.