Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää 25:tä miljoonaa euroa laivaliikenteen tukemiseen

Hallitus esittää lähes 25 miljoonan euron määrärahaa koronaviruspandemiasta kärsineen laivaliikenteen tukemiseen.

Esitys mahdollistaa niin lasti- kuin matkustaja-alusvarustamoiden tukemisen, jos se katsotaan olosuhteet huomioiden välttämättömäksi, liikenne- ja viestintäministeriö kertoo.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo tiedotteessa, että merikuljetukset ovat keskeisiä Suomen taloudelle ja elinkeinoelämälle.

– Ensisijaisena tavoitteena on, että liikenne toimii markkinaehtoisesti ja alkaa elpyä, kun koronarajoituksia asteittain poistetaan. Tämä määräraha kuitenkin mahdollistaa varustamojen liikennöinnin tukemisen, mikäli se osoittautuu välttämättömäksi, Harakka sanoo.

Avustuksen myöntämisen ehtona tukea hakevalle varustamolle asetetaan julkisen palvelun velvoite tai muu liikennöintivelvoite, joka koskee tuettua reittiä, alusta tai vuorotiheyttä. Tuen tarkemmista ehdoista on tarkoitus säätää valtioneuvoston asetuksella. Avustusten myöntäminen ja valvonta on tulossa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vastuulle.

Esitys on täydennys viime viikolla annettuun lisätalousarvioon. Hallitus täydensi esitystä torstaina.

Varustamot odottavat avun yksityiskohtien selviämistä

Suomen Varustamojen toimitusjohtaja Tiina Tuurnala kertoo, että esitetty 25 miljoonaa euroa auttaa varustamoja. Hänen mukaansa täytyy kuitenkin odottaa valtioneuvoston asetuksen yksityiskohtien selviämistä.

Tuurnala korostaa, että useiden varustamojen tilanne näyttää tällä hetkellä huonolta. Matkustajaliikenne pysähtyi aluksi kokonaan. Nyt on Viron liikennettä vapautettu, mutta rajoitukset Ruotsista ja Saksasta päin ovat edelleen voimassa.

– Ei ole odotettavissa, että kesästä tulee normaali. Tällä hetkellä ovat hyvin vaikeat ajat, Tuurnala sanoo.

Hänen mukaansa myös rahtiliikenteessä on vaikeuksia, kun kuljetukset ovat vähentyneet. Kymmenkunta laivaa seisoo satamissa käyttämättöminä.