Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio haluaa taklata tehokkaammin verkossa leviäviä koronavalheita – komission varapuheenjohtaja vaatii verkkoalustoilta enemmän toimia

Euroopan komissio pyrkii estämään nykyistä tehokkaammin verkossa leviäviä valheellisia väitteitä koronaviruspandemiasta. Tämän tehdäkseen komissio haluaa tiivistää valeuutisten vastaista kansainvälistä yhteistyötä sekä tukea muun muassa kansalaisyhteiskunnan toimijoita, itsenäistä mediaa sekä faktantarkistajia.

EU:n arvoista vastaava komission varapuheenjohtaja Vera Jourova vaatii myös verkkoalustoilta lisää toimia valheellisen tiedon leviämisen estämiseksi. Hän kuitenkin sanoo, että verkkoalustat ovat ottaneet pandemian aikana askelia oikeaan suuntaan.

Esimerkiksi hän mainitsee Googlen, joka on poistanut näkyvistä 80 miljoonaa koronavirusepidemiaan liittyvää mainosta.

Jourova sanoo myös tukevansa Twitterin toimia Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tviittien faktantarkastuksessa. Yhteisöpalvelu merkitsi toukokuussa ensi kertaa presidentin tviitteihin faktantarkistuksesta kertovan sinisen huutomerkin. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, jotka kumosivat Trumpin väitteet.

EU on laatinut disinformaation torjuntaan säännöt, joihin myös nuorten suosiossa oleva sosiaalisen median palvelu Tiktok on nyt Jourovan mukaan sitoutumassa. Muun muassa Facebook, Google ja Twitter ovat sitoutuneet samoihin sääntöihin jo aiemmin.

– Neuvottelemme asiasta myös Whatsappin kanssa, Jourova sanoi tiedotustilaisuudessa.

Katseet kääntyvät erityisesti Kiinaan ja Venäjälle

Komission mukaan valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon kitkeminen on tärkeää kansalaisten terveyden ja demokratian vahvistamisen kannalta. Jourova ennakoi, että seuraavat valekampanjat voivat liittyä esimerkiksi koronavirusrokotteisiin.

– Esimerkiksi eräs tutkimus on osoittanut, että Saksassa halukkuus ottaa rokote laski lähes 20 prosenttiyksiköllä alle kahdessa kuukaudessa, Jourova sanoi.

Komission mukaan valheellisen tiedon lähteitä on sekä EU:n sisällä että sen ulkopuolella. EU:n ulkopuolisista toimijoista komissio mainitsee erityisesti Kiinan ja Venäjän useiden valekampanjoiden lähteiksi.

– Kohdistetut vaikutusoperaatiot ja disinformaatio-operaatiot ovat sekä valtiollisten että niiden ulkopuolisten toimijoiden tunnettuja aseita. Euroopan unioni on kasvattamassa toimiaan ja kykyjään tässä taistelussa, EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Josep Borrell totesi.