Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalaissyyttäjän mukaan "Skandia-mies" Stig Engström oli pääministeri Palmen murhan takana – syyttäjä: "Olisin pidättänyt Engströmin 34 vuotta sitten"

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä eli niin kutsuttua Skandia-miestä. Hän on kuollut, joten murhatutkinta lopetetaan, kertoo syyttäjä Krister Petersson.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa.

– Minusta me olemme nyt edenneet niin pitkälle kuin tutkinnalta voi edellyttää, Petersson kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tutkijoiden mukaan mitkään todisteet eivät viittaa siihen, että Ruotsin pääministerin murhassa olisi ollut kyse laajemmasta salaliitosta.

Pääministeri Löfven: Kiistaton näyttö syyllisyydestä olisi ollut paras lopputulos

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven toivoo, että syyttäjän tämänpäiväinen ilmoitus auttaa maata Palmen murhan aiheuttamien haavojen parantumisessa. Hänen mukaansa kaikkein paras lopputulos olisi ollut sellaisen kiistattoman todistusaineiston löytyminen, joka olisi riittänyt langettavaan tuomioon oikeudenkäynnissä.

Syyttäjän ja poliisin mukaan murhan tutkinta keskeytetään, koska siinä ei ole edellytyksiä päästä enää pidemmälle. Löfvenin mukaan ei ole poliitikkojen asia arvioida syyttäjän ja poliisin päätöksen oikeellisuutta.

Olof Palmen kolme poikaa ilmoittivat hyväksyvänsä viranomaisten päätöksen tutkinnan lopettamisesta. He toteavat uutistoimisto TT:lle lähettämässään kommentissa, että esitetty aineisto todistajanlausunnoista ja tapahtumista murhapaikalla vakuutti heidät syyttäjän arviosta siitä, kuka tekoon on syyllistynyt.

– Olemme tietysti pettyneitä siihen, ettei lopullista ratkaisevaa teknistä todistusaineistoa voitu esittää, he myönsivät.

Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä. Näin siitä huolimatta, että hänen omissa kertomuksissaan tapahtumapaikalta oli runsaasti epäjohdonmukaisuuksia.

Engström muun muassa kertoi yrittäneensä auttaa maassa makaavaa Palmea, minkä muut paikalla olleet kiistivät. Lisäksi hän kertoi osoittaneensa poliisille suuntaa, minne epäilty ampuja olisi juossut. Yksikään paikalla ollut poliisi ei kyennyt vahvistamaan tällaista toimintaa. Engström kuoli 66-vuotiaana vuonna 2000.

Kutsumanimensä mainosalalla toiminut Engström sai siitä, että hänen työpaikkansa oli aivan murhapaikan vieressä Skandia -yhtiön talossa.

Syyttäjä: pidätys olisi mahdollistanut kotietsinnän

Syyttäjä Petersson sanoo, että hän itse olisi todennäköisesti pidättänyt Engströmin, jos olisi ollut mukana Palmen murhan tutkinnassa 34 vuotta sitten. Peterssonin mukaan Engströmin toimissa ja puheissa oli murhan jälkeen niin paljon outoa, että ilman uskottavia selityksiä Engström olisi päätynyt tutkintavankeuteen.

Peterssonin mukaan näin toimimalla tutkijoilla olisi ollut mahdollisuus tehdä Engströmin luo kotietsintä ja kenties saada haluunsa myös murha-ase. Nyt se ei ole enää mahdollista, Petersson harmitteli.

Murha-asetta ei löytynyt

Palmen murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Murhatutkimuksessa ei ennakkohuhusta huolimatta löydetty henkirikoksessa käytettyä asetta, kertoi tukinnanjohtaja Hans Melander. Todennäköisesti murhaajan käyttämä ase oli revolveri.

Rikosteknisessä tutkinnassa koeammuttiin kaikkiaan 788 asetta. Yhtään niistä ei Melanderin mukaan voitu kuitenkaan yhdistää murhapaikalta löytyneisiin kahteen luotiin.

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Kallis ja pitkä tutkinta

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

Tutkimusten kuluessa on kuulusteltu yli 10 000 henkilöä. Peräti 133 ihmistä on ehtinyt vuosien varrella tunnustaa murhanneensa Palmen.

Palmen tapaus on ollut Ruotsin historian suurin ja kallein murhatutkimus, jonka kustannusten pelkästään poliisille arvioidaan nousseen 600 miljoonaan kruunuun eli vajaaseen 58 miljoonaan euroon. Sen päälle tulevat vielä syyttäjän kustannukset sekä kaksi oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan.

Tällainen on murhasta epäilty Stig Engström

Palmen murhasta epäilty Stig Engström syntyi vuonna 1934. Engströmin perhe asui tuolloin Intiassa, sillä hänen isänsä työskenteli siellä tuolloin.

Lars Larssonin kirjassa Nationens fiende (Kansan vihollinen) Engström kertoi lapsuudestaan, jolloin hän asui Intiassa perheensä kanssa huvilassa, jossa oli palvelijoita kuten lastenhoitaja ja kokki.

– Lapsena pukeuduin vihreään englantilaiseen sotilaspukuun ja leikin tyypillisiä sotaleikkejä. Olin hyvin ujo, ja teini-ikäisenä minulle oli painajaismaista pyytää tyttöjä tanssimaan, Engström kertoi kirjassa.

Engström oli 11-vuotias, kun hän muutti Ruotsiin ja hänet laitettiin sisäoppilaitokseen. Hän ei onnistunut suorittamaan loppututkintoa, joten hän jäi ilman todistusta. Asiasta kerrotaan toimittaja Thomas Petterssonin kirjassa Den osannolika mördaren (epätodennäköinen murhaaja).

Opiskeli graafikoksi

Engströmin varusmiespalvelus sujui koulua paremmin; hänet koulutettiin ryhmänjohtajaksi ja hän yleni kersantiksi. Varusmiespalveluksen jälkeen Engström jäi muutamaksi vuodeksi Ruotsin puolustusvoimien palvelukseen, ja hän oli mukana tekemässä ohjekirjoja nykyisen puolustusvoimien materiaalilaitoksen edeltäjälle.

Sittemmin Engström opiskeli graafikoksi ja sai töitä Ruotsin radiosta. Tämän jälkeen hän vielä työskenteli Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:ssä, kunnes sai työpaikan mainoskonsulttina finanssiyhtiö Skandiasta Tukholman Sveavägenillä.

1980-luvun alussa Engström osallistui kunnallispolitiikkaan maltillisen kokoomuksen riveissä.

Stig Engström kuoli 66-vuotiaana vuonna 2000.