Maailmassa todettu jo yli 7 miljoonaa koronavirustartuntaa – yli 400 000 ihmistä on kuollut

Maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 7 miljoonan, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Virukseen liittyviä kuolemia on rekisteröity jo yli 400 000. Luku on kaksinkertaistunut noin puolessatoista kuukaudessa. 200 000 kuoleman raja ylittyi huhtikuun lopulla.

Todelliset luvut ovat todennäköisesti tätä suurempia, sillä kaikkia tartuntoja ei vahvisteta testein. Myös eri maiden tavoissa tilastoida kuolinsyitä on suuria eroja.

Lähes puolet kuolemista on tilastoitu Euroopassa. Yksittäisistä maista uhriluku on suurin 328 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa, jossa viruksen seurauksena on kuollut ainakin 110 000 ihmistä.

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi yltynyt virus alkoi levitä Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla.

Virus leviää nyt Latinalaisessa Amerikassa

Viime aikoina virus on levinnyt erityisesti Latinalaisessa Amerikassa. Vakavin tilanne on Brasiliassa, jossa on todettu noin 700 000 tartuntaa ja lähes 36 500 virukseen liittyvää kuolemaa.

Tartuntojen määrä 209 miljoonan asukkaan Brasiliassa on maailman toiseksi suurin. Kuolinluvuissa Yhdysvaltojen ja Brasilian välissä on Britannia, jossa viruksen seurauksena on kuollut ainakin 40 600 ihmistä. Britanniassa asuu noin 67 miljoonaa ihmistä.

Brasilian tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että oikeistopresidentti Jair Bolsonaro on keskittynyt erityisesti viruksen vähättelyyn ja paikallisviranomaisten määräämien eristys- ja sulkutoiminen kiivaaseen moittimiseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Latinalaisessa Amerikassa kuolinluvut nousevat varsin jyrkästi parhaillaan myös Meksikossa, Perussa ja Ecuadorissa.

Koronavapaaksi julistautunut Uusi-Seelanti purkaa rajoitukset

Uusi-Seelanti on julistanut maan vapaaksi koronaviruksesta. Terveysviranomaisten mukaan maassa ei ole enää aktiivisia koronavirustapauksia, uutisoi muun muassa The Guardian .

Tiukkoja rajatarkastuksia lukuun ottamatta kaikki koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset poistetaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Maahantulo on edelleen sallittu vain uusiseelantilaisille ja heidän perheenjäsenilleen, ja maahan saapuvien täytyy viettää kaksi viikkoa karanteenissa.

– Olemme eliminoineet viruksen tarttumisen toistaiseksi. Työ ei ole tehty, mutta tämä on virstanpylväs, sanoi pääministeri Jacinda Ardern maanantaina Al Jazeeran mukaan.

Pääministerin mukaan koronavirustartuntoja tullaan lähes varmasti vielä toteamaan maassa.

– Se ei ole merkki siitä, että olemme epäonnistuneet. Se on tämän viruksen todellisuutta, Ardern sanoi.

Aikaiset rajoitustoimet purivat

Asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen tukahduttamista ovat Uudessa-Seelannissa edesauttaneet sekä maan maantieteellinen eristäytyneisyys että pääministerin hyvissä ajoin asettamat tiukat rajoitustoimet. Rajoitukset astuivat voimaan maaliskuun lopulla, kun vahvistettuja tapauksia oli todettu noin 200.

Noin viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on varmistettu 1 500 koronavirustartuntaa, mikä on maan väkilukuun suhteutettuna 301 tapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku oli maanantaiaamuna 1 260 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia Uudessa-Seelannissa on todettu 22, mikä tarkoittaa neljää kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka