Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP:lta odotetaan lisää muskeleita koronakriisin hoitoon

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään vahvemmista elvytystoimista, vaikka vanhoissakin päätöksissä olisi arsenaalia vielä jäljellä. Keskuspankki saattaa ilmoittaa jopa satojen miljardien lisäyksestä jo käynnissä olevaan osto-ohjelmaan ja päättää sen keston pidentämisestä.

EKP käynnisti maaliskuussa osto-ohjelman, jonka puitteissa se voi ostaa eurovaltioiden velkakirjoja yhteensä 750 miljardin euron verran tämän vuoden aikana. Tähän mennessä ohjelmasta on toteutettu noin kolmannes, mutta katon on arvioitu tulevan vastaan lokakuussa.

EKP:lla on ollut merkittävä rooli alueen talouden vakauttajana samaan aikaan kun jäsenmaiden neuvottelut EU:n mittavasta elpymisrahastosta ovat vasta alkamassa.

Keskuspankin toimien yllä on Saksan perustuslakituomioistuimen langettama varjo. Tuomioistuin kyseenalaisti toukokuun alussa vuonna 2015 käynnistetyn, 2,6 biljoonan euron osto-ohjelman lainmukaisuuden, minkä seurauksista koronakriisin hoitoon ei ole vielä täyttä varmuutta. Tuomioistuin edellytti keskuspankilta selvitystä siitä, onko paketti ollut suhteessa sille asetettuun tavoitteiseen pitää yllä euroalueen hintavakautta. Selvitys vaikuttaa siihen, voiko Saksan keskuspankki osallistua ohjelmiin.

EKP:n neuvoston tänäinen kokous on ensimmäinen sitten tuomioistuimen linjauksen.

Pääjohtaja Christine Lagarde ennakoi viime viikolla, että euroalueen talous saattaa heikentyä tänä vuonna 8–12 prosenttia. Ensi vuonna talouden toivotaan toipuvan.

----

Korjattu aiempaa uutista klo 17.53: Korjattu 2,6 triljoona 2,6 biljoonaksi.