Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismaiden rajoja avataan mutta ei ruotsalaisille, Ruotsin lukiot ja korkeakoulut voivat palata lähiopetukseen

Tanska ja Norja ovat sopineet avaavansa rajansa toisilleen kesäkuun puolivälissä. Työmatkojen lisäksi rajanylitykset sallitaan myös vapaa-ajan matkoille.

Sen sijaan ruotsalaisia ei naapurimaihin päästetä maan koronavirustilanteen vuoksi. Norja ja Tanska seuraavat tilanteen kehitystä.

– Tässä tilanteessa on vaikeinta löytää ratkaisu Ruotsin suhteen, Norjan pääministeri Erna Solberg muotoili uutistoimisto TT:lle.

Suomi ei ole mukana Norjan ja Tanskan matkustuskuplassa, koska hallitus ei ole vielä käsitellyt asiaa, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan Suomen hallitus käsittelee matkustusrajoituksia vasta ensi viikon alussa maanantaina.

Haavisto on ollut tällä viikolla puhelimitse yhteydessä kollegoihinsa Tanskassa ja Norjassa sekä myös Virossa. Haaviston mukaan keskusteluissa nousi esiin, että maat ovat valmiita matkustusyhteistyön laajentamiseen.

Ruotsin oppositio vaatii selvitystä linjasta

Ruotsin kaksi suurinta oppositiopuoluetta, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit, vaativat itsenäisen tutkimusryhmän perustamista selvittämään Ruotsin koronaviruksen vastaisia toimia. Niiden mukaan selvityksen tekeminen olisi aloitettava lähiviikkoina.

Pääministeri Stefan Löfven on toistuvasti sanonut kannattavansa selvitystä, mutta hänen mielestään se pitäisi tehdä vasta pandemian hellitettyä.

Ruotsin muusta Euroopasta poikkeava koronaviruslinja on tähän asti nauttinut laajaa kannatusta ympäri puoluekentän. Viime aikoina soraäänet ovat kuitenkin lisääntyneet, kun maan tartunta- ja kuolleisuusluvut ovat pysyneet verrokkimaita suurempina.

Erityisesti tikun nokkaan on nostettu testaus. Ruotsin tavoitteena on ollut testata satatuhatta ihmistä viikossa, mutta se ei ole vielä lähelläkään.

Syylliseksi oppositio on löytänyt Löfvenin. Esimerkiksi maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat Ulf Kristersson ja Ebba Busch ovat syyttäneet Löfveniä piiloutumisesta terveysviranomaisten selän taakse ja päätösten ulkoistamisesta.

Lähiopetus laajenee korkeakouluihin

Ruotsissa lähiopetus muun muassa lukioissa, aikuisoppilaitoksissa ja korkeakouluissa voi jatkua kesäkuun puolivälistä lähtien, kertoivat terveysviranomaiset. Etäopiskelu näissä laitoksissa alkoi koronaviruspandemian vuoksi 18. maaliskuuta.

Lukioissa tämä tosin tarkoittaa opetuksen jatkumista kesälomien vuoksi vasta syksyllä. Kesän preppauskurssit voidaan nyt niin ikään järjestää lähiopetuksena.

Korkeakouluopetuksesta ja tutkimuksesta vastaavan ministerin Matilda Ernkransin mukaan päätös oli tärkeä, jotta opinahjot voivat alkaa rauhassa valmistautua syksyyn.

Ruotsissa on kuluneen vuorokauden aikana raportoitu 84 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä kuolleita on nyt 4 350.

Koronavirustartuntoja maassa on nyt yhteensä liki 36 500.