Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sininen huutomerkki oli punainen vaate Donald Trumpille – maailman tunnetuin tviittaaja julisti sodan Twitterille.

Maanisista Twitter-ryöpyistään tunnettu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi keskiviikkona sosiaalisen median toimijoita tiukalla sääntelyllä tai jopa sulkemisella. Trump tviittasi yli 80 miljoonalle seuraajalleen sosiaalisen median haluavan vaientaa konservatiivien äänet ja vaikuttaa tuleviin presidentinvaaleihin.

Maailman kenties tunnetuimman tviittaajan ja Twitterin yhteenotto sai alkunsa reilut puoli vuorokautta aiemmin, kun yhteisöpalvelu ensi kertaa merkitsi Trumpin tviitteihin faktantarkistuksesta kertovat sinisen huutomerkin. Sitä klikkaamalla pääsi uutisjuttuihin, joiden mukaan – toisin kuin Trump väitti – postiäänestyksessä ei ole Yhdysvalloissa havaittu laajamittaisia väärinkäytöksiä.

Postitse äänestämisen lisääminen on Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys, sillä sen arvioidaan lisäävän äänestysaktiivisuutta ja hyödyttävän siten demokraattista puoluetta.

Amerikkalaismediassa arvioitiin tuoreeltaan, että uusi yhteenotto saattaa olla Trumpille lopulta tervetullut tilaisuus kääntää huomio pois maan synkästä koronaepidemiatilanteesta. Samalla se antaa presidentille lisäpontta laajempaan taisteluun mediaa vastaan.

Voiko vain johonkin puuttua?

Twitterin toiminta herätti kiitosta mutta myös kysymyksen johdonmukaisuudesta. Yhtiö on muun muassa kieltäytynyt puuttumasta presidentin tviitteihin, jossa tämä syyllistää tv-juontaja Joe Scarborough'ta tämän entisen avustajan surmaamisesta. Tutkinnan mukaan kyseessä ei ollut henkirikos.

Tviittien poistamista on pyytänyt myös avustajan leski, jonka mukaan presidentti ryöstöviljelee hänen kuolleen vaimonsa muistoa poliittisiin tarkoitusperiin.

Viestinnän professori Anu Kantola arvioi Twitterin ja Facebookin olleen jo pitkään kovassa paineessa faktantarkistuksen suhteen.

– On itse asiassa vähän ihmeellistä, että nyt vasta tämä tulee ja näin pienessä mittakaavassa, Kantola Helsingin yliopistosta sanoo.

Kantola arvioi, ettei Twitterillä ole halua ryhtyä laajoihin jatkotoimiin.

– Ehkä tämä oli tämmöinen symbolinen ulostulo, hän veikkaa.

Eikä Trump ole edes ainoa, joskin ehkä näkyvin, epätotuuksia laukova johtava poliitikko.

Ristiriitaiset paineet

Trumpin ja Twitterin tapaus tuo näkyväksi sosiaalisen median jättien oudoksi kehittyneen aseman: ne ovat käytännössä – mutta eivät muodollisesti – globaaleja mediajättejä, jotka eivät harjoita journalismiin kuuluvaa faktantarkistusta ja vallanpitäjien kriittistä arviointia.

– Niillä ei selvästi ole sellaista ammattitaitoa ja traditiota eivätkä ne ole lähteneet sitä myöskään aktiivisesti kehittämään. Se näkyy siinä, ettei ole oikein eväitä ja taitoa puuttua asioihin, joten sitten se voi olla tällaista satunnaista, jota yritetään tehdä, Kantola sanoo.

Hän vertaa somejättejä maantiehen, jolla kaikkien pitäisi periaatteessa saada liikkua vapaasti.

– Toisaalta on sitten se ajatus, että jos väärää tietoa ja paranoiaa levitetään, niin sitä pitäisi kuitenkin journalistisesti suitsia, Kantola kuvaa ristiriitaisia paineita.

Reagoinnissa on paljon kyse myös esimerkiksi Twitterin oman brändin vaalimisesta: yhtäältä pitäisi tavoittaa mahdollisimman suuria käyttäjäjoukkoja, mutta välttää samalla se, että palvelu saa maineen vain valheita kierrättävänä likasankona, josta monet haluavat poistua.

– Siinä välissä pitäisi yrittää luovia, Kantola kuvaa haasteita.