Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laittomasta uhkauksesta voi joutua tulevaisuudessa helpommin vastuuseen – esimerkiksi myyjien, sairaanhoitajien ja toimittajien uhkailusta voi tulla virallisen syytteen alainen rikos

Oikeusministeriössä on valmistunut luonnos, joka tekisi laittomasta uhkauksesta virallisen syytteen alaisen rikoksen, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)

Luonnos on menossa nyt lausuntokierrokselle.

Laiton uhkaus olisi luonnoksen mukaan jatkossa virallisen syytteen alainen, jos se kohdistuu henkilöön hänen työnsä vuoksi. Nykyisin se on asianomistajarikos, mikä tarkoittaa, että uhrin pitää itse vaatia tekijälle rangaistusta.

Syy muutokseen on Henrikssonin mukaan se, että Suomessa on lisääntynyt häirintä, jossa uhkaillaan ja häiritään luottamustoimia hoitavia ihmisiä.

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on jo syytteen alainen rikos, mutta nyt lainsäädäntö laajenisi muihinkin kuin virkavaltaa käyttäviin.

Lakiluonnoksen mukaan syyttäjä saa nostaa syytteen laittomasta uhkauksesta, jos teko on kohdistunut esimerkiksi palvelualalla toimiviin. Säädös voisi koskea siten esimerkiksi kioskin myyjää, opettajia, lastensuojelun työntekijöitä, sairaanhoitajia ja toimittajia.

Maalittamiseen puuttumista selvitetään

Hallitus on myös asettanut oikeustieteen tohtori Mika Illmanin selvittämään maalittamista koskevan säädöksen tilaa. Maalittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi henkilöön menevää painostusta sosiaalisessa mediassa tai yksityiselämään ja perheeseen puuttumista.

Selvityksessä selvitetään nykyisen rikoslain soveltamista maalittamisen ja häirinnän osalta.

Henrikssonin mukaan mitään erityistä maalittamislakia ei ole, vaan kyse on rikoslain eri osista, jossa ilmiötä käsitellään osana.

– Tarvitsemme tietoa, miten tämä nykyinen lainsäädäntö kattaa tätä ilmiötä, Henriksson sanoo. Selvityksen on määrä valmistua marraskuun lopussa.

Poliisi, syyttäjät ja tuomarit sekä alan järjestöt ovat vaatineet virkamiesten maalittamisen torjumiseksi laajempaa lakiuudistusta. Esimerkiksi Suomen Poliisijärjestöjen Liitto on väläytellyt erillistä, viranomaisten maalittamisen kieltävää lakipykälää.