Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö pyytää Huoltovarmuuskeskusta hankkimaan uusia suojavarusteita 100 miljoonalla eurolla

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle sadan miljoonan euron hankintaesityksen uusista suojavarusteista. Hankinnoilla varaudutaan ministeriön mukaan koronavirusepidemian jatkumiseen.

Esitys sisältää vähintään yhdeksän miljoonaa suu-nenäsuojaa ja vähintään 1,5 miljoonaa hengityssuojainta, ensisijaisesti korkeimman suojausluokan FFP3-suojia. Lisäksi ministeriö esittää hankittavaksi nitriilikäsineitä, suojatakkeja ja esiliinoja.

Ministeriön mukaan esimerkiksi suu-nenäsuojien riittävyys on Suomessa tällä hetkellä hyvä, mutta niiden markkinat ovat edelleen epävarmat.

– Varaudumme siihen, että tautitilanne voi jatkossa muuttua ja suojavarusteiden kysyntä kasvaa nykyisestä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo tiedotteessa.

Hankintaesitystä koskevat tilaukset on määrä tehdä kesä–elokuun aikana. Hankittavat suojavarusteet varastoidaan Huoltovarmuuskeskukseen.

– Tämä on iso juttu, että nyt kerätään puskuria. Jos tulee toinen aalto, niin me pystymme terveydenhuoltojärjestelmää tukemaan, STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas sanoo STT:lle.

Kotimainen tuotanto kysynnällä pystyyn

Tulokas sanoo kevään opetuksen olleen, että huoltovarmuuden kannalta kotimainen suojavarustetuotanto on ensiarvoisen tärkeä asia. Myös ministeriö esittää, että hankintoja tehdään myös suomalaisilta valmistajilta.

– Haluamme, että kotimainen tuotanto lähtee nyt käyntiin ja heiltä pystytään tekemään pitkäjänteisiä ostoja, Tulokas sanoo.

Tulokkaan mukaan ainoastaan kotimaisen tuotannon varaan ei vielä voida Suomen huoltovarmuutta rakentaa, vaan se tarvitsee rinnalleen ostot ulkomailta.

Ministeriössä terveydenhuollon suojavarustetilannetta seurataan viikoittaisten raporttien avulla. Niistä ilmenevät suojavarusteiden varastotilanne sekä tulevat kuljetukset eri alueilla.

– Näiden avulla pystytään arvioimaan, kuinka monta päivää tai kuukautta tavaraa riittää. Tällä hetkellä puhutaan jo aika pitkistäkin ajoista nykyisillä kulutusmäärillä, Tulokas kertoo.