Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kuumailmapallo joutui vaikeuksiin Pyhäselän yllä ja alkoi vajota järveen

Kuumailmapallo joutui vaikeuksiin Pyhäselän yllä - neljä ihmistä pelastettiin pallosta, joka alkoi vajota järveen

Neljä ihmistä pelastettiin vaikeuksiin joutuneesta kuumapallosta Pyhäselällä Joensuussa perjantai-iltana, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Kuumailmapallo ajautui tuulen suunnan muututtua Pyhäselkää pitkin etelän suuntaan, eikä päässyt rantaan. Pelastuslaitoksen vene yritti hinata palloa rantaan, mutta se ei onnistunut.

Lopulta pallo alkoi vajota veteen kaasun loputtua, ja pallossa olleet ihmiset pelastettiin veneeseen.

Pallo ja kori saatiin myös lopulta järvestä veneen kyytiin.

Kasteen suosio laskee

Yhä harvempi Suomessa syntynyt vauva saa kirkollisen kasteen. Viime vuonna Suomessa syntyneistä lapsista 62 prosenttia kastettiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniksi. Vielä vuonna 2010 vastaava luku oli lähes 80 prosenttia, Kirkon tutkimuskeskuksesta kerrotaan.

Kasteen suosio vaihtelee hyvin paljon eri puolilla Suomea. Helsingin hiippakunnassa kastettiin viime vuonna vain noin 40 prosenttia syntyneistä lapsista, mutta Oulun hiippakunnassa vastaava määrä oli noin 79 prosenttia.

Kasteiden vähenemiseen vaikuttaa se, että yhä harvempi suomalainen kuuluu kirkkoon.

Kaksi kolmesta kannattaa aktiivista työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta

Kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa aktiivista työperäistä maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vastaajien mukaan työperäisen maahanmuuton pitää olla kuitenkin Suomen määrittelemien kriteerien mukaista ja keino varmistaa riittävä työvoima ja peruspalvelut.

Puolueista ajatusta kannattavat voimakkaimmin kokoomus, vihreät ja keskusta.

Yli puolet kyselyyn vastanneista arveli, että työperäisen maahanmuuton lisääntyminen vaikuttaisi suomalaiseen yhteiskuntaan myönteisesti.

Pakistanin lentoturman uhriluku kasvaa

Pakistanin lentoturmassa on nyt kuollut yli 90 ihmistä, kertovat paikalliset viranomaiset.

Lähes sataa ihmistä kuljettanut matkustajakone putosi maahan asutuksen keskelle perjantaina Pakistanin Karachissa. Useita ihmisiä kuoli alueella, jonne kone putosi.

Lento oli lähtenyt Lahoren kaupungista ja sen oli määrä laskeutua Karachiin Jinnahin kansainväliselle lentoasemalle. Pakistanissa aloitettiin kaupallinen lentoliikenne uudelleen koronarajoitusten hellitettyä vain muutama päivä sitten. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat rankaisee useita yrityksiä uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista

Yhdysvaltain kauppaministeriö aikoo rangaista kahdeksaa yritystä sekä Kiinan hallinnon instituuttia ihmisoikeusloukkauksista.

Ministeriön mukaan loukkaukset ovat kohdistuneet uiguureihin ja muihin vähemmistöihin Länsi-Kiinan Xinjiangissa.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että tahot ovat osallistuneet ihmisoikeusrikkomuksiin ja väärinkäytöksiin osana Kiinan sortokampanjaa.

Kiinan on kerrottu vieneen yli miljoona uiguuria vankileirimäisiin olosuhteisiin Xinjiangin alueella. Kiina on toistuvasti väittänyt, että leirit ovat uudelleenkoulutusta varten. (Lähde: AFP)

Muslimien pyhä kuukausi ramadan päättyy kolmipäiväiseen id al-fitr -juhlaan

Muslimit aloittavat tänään kolmipäiväisen id al-fitr -juhlan vieton. Id al-fitrillä juhlistetaan pyhän kuukauden ramadanin päättymistä.

Ramadanin tunnetuin perinne on paasto, johon osallistuvat eivät syö tai juo auringon ollessa taivaalla.

Ramadan päättyy, kun seuraava uusi kuu havaitaan. Tämän vuoksi myös id al-fitriä vietetään eri maissa jokseenkin eri aikaan.

Perinteisesti id al-fitrin viettoon kuuluu muun muassa runsaasti juhlaruokia, vierailuja ystävien ja sukulaisten luo sekä lahjojen antamista. Tänä vuonna koronatilanne kuitenkin vaikeuttaa paaston päättymisen juhlistamista. (Lähde: AFP)

Ensi vuodeksi tulevaa F1-budjettikattoa alennettiin 30 miljoonalla

Formula 1 -tallit ovat päässeet sopuun MM-sarjaan tulevan budjettikaton alentamisesta.

Ensi vuodeksi lajiin oli alun perin tulossa talleille 175 miljoonan dollarin budjettikatto, mutta nyt on sovittu sen laskemisesta 145 miljoonaan. Budjettikatto laskee sen jälkeen 140 miljoonaan vuonna 2022 ja 135 miljoonaan vuonna 2023.

Budjettikaton tarkoituksena on pakottaa talleja leikkaamaan kulujaan ja pienentää tallien välisiä eroja. Tällä hetkellä kärkitallit käyttävät kaudessa jopa yli 400 miljoonaa dollaria, kun taas moni talli sinnittelee alle 150 miljoonan budjetilla.

Budjettikatosta oli sovittu jo ennen koronavirusta, mutta pandemia loi paineita katon alentamiselle. (Lähde: AFP)

Hertha jyräsi selvään voittoon Berliinin paikallisottelussa

Hertha Berlin otti murskavoiton jalkapallon Saksan Bundesliigan paikalliskamppailussa perjantaina. Hertha kaatoi tyhjällä Berliinin olympiastadionilla paikalliskilpailija Union Berlinin 4–0.

Kaikki maalit syntyivät toisella puoliajalla.

Ennen ottelua Hertha oli vain pisteen Unionia edellä. Nyt Hertha nousi liigassa kymmenenneksi, kun Union on sijalla 12.

Bundesliigan kausi pääsi jatkumaan viime viikonloppuna tyhjien katsomoiden edessä oltuaan kaksi kuukautta tauolla koronaviruksen takia.