Maa- ja metsätalouteen houkutellaan kausityövoimaa Suomesta, muualta EU:sta sekä sen ulkopuolelta

Hallitus kertoo tehneensä tänään ratkaisun siitä, miten kausityövoimaa saadaan sitä tarvitseville aloille maa-, metsä-, puutarha- ja kalataloudessa.

Kausityövoiman saapuminen EU-alueelta sallitaan 14. toukokuuta alkaen muun työmatkaliikenteen tavoin, ja tuolloin sallitaan vielä uuden 3 000 kausityöntekijän maahantulo EU:n ulkopuolelta.

Suomalaisia kannustetaan kausitöihin laajentamalla liikkuvuusavustuksen käyttömahdollisuuksia ja korottamalla työttömyysturvan suojaosaa. Turvapaikanhakijoille sallitaan väliaikaisesti kausitöiden teko myös maahantuloa seuraavan 3–6 kuukauden karenssin ajan, vaikka turvapaikkahakemuksen käsittely olisi kesken.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi aiemmin Twitterissä, että hallitus on tehnyt tänään ratkaisun kausityövoiman järjestämisestä maatalouteen ja myös ravintolatuki saatiin valmiiksi. Yritysten yleistuen valmistelu jatkuu. Yritystukiin liittyy tiettävästi paljon yksityiskohtia, jotka virkamiesten on käytävä vielä läpi ennen kuin hallitus linjaa aiheesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti MTV:n uutisille , että yritystukien valmistelu on vielä kesken.

– Yritystukiasiaa on valmisteltu, mutta käsitykseni mukaan valmisteluvaihe on sellainen, että meillä ei ole tänään mahdollista päättää asiasta, Marin kertoi mennessään Säätytaloon.

Pääministerin mukaan hallitus saa kuitenkin tietoa siitä, missä vaiheessa yritystukien valmistelu on.

Helsingin Sanomat on kertonut, että hallituksen on määrä päättää tänään neuvottelussaan uudesta satojen miljoonien eurojen ”yleistuesta”, jota maksettaisiin koronavirusepidemian runtelemille yrityksille toimialasta riippumatta.

STT:n tietojen mukaan virkamiehet tarkentavat vielä yritystukien toiminnallista toteuttamiskelpoisuutta. Hallituksen pöydälle halutaan viedä niin kypsä esitys, että se varmasti on toteuttamiskelpoinen. Vastaavaa tukimuotoa ei ole ennen ollut.

Ravintoloiden erillistuesta hallituksessa on päästy sopuun, ja STT:n tietojen mukaan ravintolatuen on määrä olla torstaina valtioneuvoston listalla. Sovusta kertoi myös Yle eilen.

Ravintoloiden tuen suuruus kysymysmerkki

Ravintoloiden tukimalli on säilynyt kaksiosaisena julkisuudessa aiemmin olleiden tietojen mukaisesti, mutta molempia osia on tiettävästi tarkennettu. Ensimmäisessä osassa korvataan kiinteitä kuluja ja toisessa ravintolan palkkakustannuksia.

Mediassa esillä olleiden tietojen mukaan tuen suuruus olisi noin 150 miljoonaa euroa, mutta STT ei ole saanut vahvistusta siitä, puhutaanko edelleen samasta summasta.

Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa huhtikuun alkupuolella. Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että ravintolat ja kahvilat voivat aueta tiettyjä rajoituksia noudattaen kesäkuun alusta alkaen.

Tiedot verottajalta

Valmistelussa oleva yleistuki pohjautuu työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtaman työryhmän ehdotukseen. Työryhmän raportin on määrä olla valmis perjantaina.

Mallissa yrityksille korvattaisiin suorana tukena osa niiden kiinteistä kuluista ja henkilöstökuluista sen perusteella, miten ne ovat menettäneet liikevaihtoa koronaepidemian vuoksi.

Vihriälä on painottanut STT:lle, että malli on vain pääpiirteinen ehdotus, jonka käytännön toteutuksen ratkaisevat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Helsingin Sanomien mukaan yhdeksi mahdolliseksi yleistuen maksukanavaksi on kaavailtu Valtiokonttoria. Tarpeelliset tiedot saataisiin verottajalta. Tukea on määrä myöntää sellaisille yrityksille, joiden liikevaihto on supistunut koronaviruskriisin aikana merkittävästi. HS:n mukaan yleistukea on alustavan suunnitelman mukaan määrä päästä maksamaan viimeistään heinäkuun alussa.

STT:n tietojen mukaan mahdollista yleistukea soviteltaisiin yhteen Business Finlandin ja ely-keskusten kehittämistukien kanssa. Niissä on sisällä suuri määrä hakemuksia, jotka ainakin tulisi vielä käsitellä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka