Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavappua juhlittiin netissä ja parvekkeilla – Ruotsissa marssivat vain virtuaaliörkit

Perinteinen vapunvietto on tänä vuonna jäänyt jalkoihin ympäri maailman, kun koronarajoitukset estävät suuret marssit ja kokoontumiset lähes jokaisessa maailman maassa.

Ranskassa vappua juhlitaan yleensä suurilla työväen marsseilla punalippujen liehuessa. Marsseja ei tänä vuonna ollut, mutta ihmisiä kannustettiin antamaan tukensa terveydenhoidon henkilökunnalle laulamalla ja paukuttamalla patoja ja kattiloita parvekkeillaan.

Presidentti Emmanuel Macron kiitti vappupuheessaan kaikkia työntekijöitä, joiden ansiosta "elämä kuitenkin voi jatkua".

Koronasta pahasti kärsineessä Italiassa vappu on perinteisesti kansanjuhla, ja partisaanien taistelulaulu "Bella Ciao" raikuu varsinkin Roomassa. Tänä vuonna yhteislauluun voi osallistua televisioidun konsertin kautta.

Filippiineillä ja Turkissa poliisi otti kiinni muutamia mielenosoittajia, jotka uhmasivat koronarajoitusmääräyksiä

Aprillipila muuttui todeksi

Ruotsissa vasemmistopuolue juhli vappua virtuaalisesti ja puheenjohtaja Jonas Sjöstedtin puhe lähetetään netissä. Osa kannattajista aikoo kuitenkin marssia, kasvot vihreinä ja torahampaat suussaan. Tapahtuma nimittäin järjestään verkkopeli World of Warcraftissa, jossa vasemmiston kannattajat lähtevät marssille örkkihahmoina.

Örkkien marssi sai alkunsa aprillipilasta, jonka keksi uumajalainen puoluetoimitsija Andreas Sellstedt. Hänen piloillaan jakamansa marssikutsu sai Facebookissa niin suuren suosion, että tapahtuma päätettiin toteuttaa.

Pelin sotaisesta nimestä huolimatta marssi aiotaan pitää rauhanomaisena ja vasemmistolaisena, vakuutti Sjöstedt, joka ei ole itse koskaan pelannut WoW:ia.

Maltillisen kokoomuspuolueen nuorisojärjestö ilmoitti järjestävänsä pelissä vastamielenosoituksen.

Pääministeri Stefan Löfven piti myös vappupuheensa verkossa, mutta jätti perinteiset vapun punaliput pois. Koronakriisin keskittyvässä puheessaan pääministeri kehotti kansalaisia kestämään ja varoitteli, ettei kriisi ole vielä lähimainkaan ohi.

– Kaikesta työstä huolimatta monet tulevat sairastumaan, monet kuolemaan ja monet menettämään työpaikkansa, Löfven synkisteli.

Hongkongissa kadut pysyivät tyhjinä

Hongkongissa poliisi varustautui kumiluodeilla ja kyynelkaasulla tukahduttaakseen demokratiamielenosoituksia, joita jotkut aktivistit yrittivät järjestää koronarajoituksista huolimatta.

Poliisille ei lopulta jäänyt juuri tehtävää, sillä aktivistien ponnisteluista huolimatta kadut pysyivät edelleen lähes tyhjinä.