Hallitus palaa yritystukiin myöhemmin viikolla

Paljon porua herättänyt yritystukien kokonaisuus päätyy hallituksen työlistalle myöhemmin kuluvalla viikolla. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen keskiviikkoillan tiedotustilaisuudessa.

STT:n tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö esittää ravintoloille yli 150 miljoonan euron suuruista kaksiosaista tukipakettia. Ensimmäisessä vaiheessa kaikille ravintoloille annettaisiin korvausta sen perusteella, paljonko ravintolan myynti on sulkemisen takia pienentynyt. Korvausta ei tarvitsisi erikseen hakea.

Toisessa vaiheessa ravintolat voisivat erikseen hakea eräänlaista palkkatukea, jos ne palkkaavat takaisin lomauttamiaan tai irtisanomiaan työntekijöitä. Marinin mukaan ravintoloiden erillistukiasioihin palataan niin ikään tuonnempana sen jälkeen kun hallituksen työllisyyden edistämisen ministeriryhmä on käsitellyt asiaa.

Ravintolat ja kahvilat suljettiin valtioneuvoston asetuksen mukaan 4. huhtikuuta koko maassa, ja näillä näkymin ovet pysyvät kiinni toukokuun loppuun. Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu.

Perustuslakivaliokunta on suosittanut taloudellisia tukitoimia ravintolayrityksille. Valiokunta on myös korostanut, että sulkemisesta pitäisi luopua alueella, jossa ravintoloita ei ole enää välttämätöntä pitää suljettuina.

Vaikka myös majoitusalalla taloudellinen ongelma on ilmeinen ja vakava, valtio on lailla sulkenut vain ravintolat. Majoitusala voi hakea tukea esimerkiksi Business Finlandin tai ely-keskusten kautta.

Väärin suunnattu

Viime päivinä on arvosteltu kiivaasti sitä, että ely-keskusten ja Business Finlandin kautta ohjatut yritystuet kohdistuvat uudistamishankkeisiin eivätkä esimerkiksi tilojen vuokriin tai palkkojen maksuun, jotka ovat monessa yrityksessä akuutein ongelma.

Oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty useita kanteluita yrityksille myönnetyistä avustuksista.

Myös sosiaalisen median keskustelu on ollut kipakkaa. Esimerkiksi julkisuudessa olleet huutokauppayrittäjät Aki ja Heli Palsanmäki ilmoittivat syntyneen someraivon jälkeen palauttaneensa yhtiön Business Finlandilta saadun 100 000 euron koronatuen, joka myönnettiin liiketoiminnan kehittämiseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tiistaina, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää sisäisen tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta.

Pääministeri Marin painotti keskiviikkoillan Ylen A-studiossa, että Business Finlandiin liittyvät tukikysymykset selvitetään perin pohjin ja samalla mietitään, miten tukien myöntämiskriteereitä mahdollisesti tulee uudistaa. Hallituksen tahtona on, että koronatilanteesta kärsivät yritykset päätyisivät tuen piiriin, Marin huomautti.

Tuilla voidaan kuitenkin korvata osin myös kiinteitä kustannuksia. Hallitus on luvannut yrityksille suoraa tukea koronakriisiin vajaat 1,5 miljardia euroa. Business Finlandin osuus on 800 miljoonaa, ely-keskusten 400 miljoonaa ja kuntien 250 miljoonaa euroa.

Ely-keskukset auttavat alle viiden hengen yrityksiä ja Business Finland sitä suurempia. Kunnat myöntävät 2 000 euron avustuksia yksinyrittäjille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka