Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoltovarmuuskeskus kertoo, että suurin osa Sarmasteelta tilatuista hengityssuojaimista on sittenkin käyttökelpoisia

Suurin osa liikemies Onni Sarmasteelta tilatuista hengityssuojaimista onkin käyttökelpoisia hoivayksikköjen ja kotisairaanhoidon käyttöön. Huoltovarmuuskeskus (HVK) oikoo sähköpostiviestissään aiempia tietoja liittyen hengityssuojaintilaukseen.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoi aamulla ilmeisesti virheellisesti Ylelle , että kaikki Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet olisivat käyttökelvottomia. STT ei ole tavoittanut Känkästä selventämään asiaa.

"Suurin osa täysin käyttökuntoisia"

Huoltovarmuuskeskuksen STT:lle lähettämässä sähköpostissa kerrotaan, että yksi malli kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista aiheuttaisi allergisia oireita. Tätä testataan parhaillaan VTT:n kanssa. Tämä on kuitenkin pieni osuus NIDY-merkkisistä suojaimista, joita tuli yhteensä 1,4 miljoonaa kappaletta toissa viikolla.

– Suurin osa on ollut täysin käyttökuntoisia edellä mainitulle kohderyhmälle, sähköpostissa sanotaan.

Känkäseltä kysyttiin Ylen suorassa lähetyksessä, ovatko 10 miljoonan euron suojainkaupat osoittautuneet turhiksi. "Onko nyt niin, että näiden kauppojen myötä tulleita suojaimia ei voi käyttää yhtään missään?" toimittaja kysyi.

– Tältä se nyt tällä hetkellä näyttää, Känkänen totesi.

10 miljoonan kohukaupat

HVK:n epäonniset suojamaskikaupat tulivat ilmi toissa viikolla, kun selvisi, että HVK on tilannut ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä suojamaskeja noin 10 miljoonalla eurolla. HVK:n mukaan Sarmasteen toimittamat maskit eivät olleet sitä, mitä tilattiin, kun taas Sarmasteen mukaan tilauksessa ei edes pyydetty sairaalatason maskeja.

Testitulokset allergisia oireita aiheuttaneista suojaimista valmistuvat tämän viikon aikana.

Uudesta käänteestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat .