Teknologian tutkimuskeskus VTT:n testeissä todettiin, että liikemies Onni Sarmasteelta tilatut hengityssuojaimet ja suu-nenäsuojukset eivät olleet lähelläkään sairaalakäyttöön vaadittua suojaustasoa. Asia käy ilmi Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) julkistamasta testiraportista , jonka se on VTT:ltä tilannut.
Huoltovarmuuskeskus on aiemmin kertonut, etteivät kyseiset suojavarusteet ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia.
Suojaimet eivät olleetkaan suojaimia
VTT:n testeissä määritettiin hengityssuojainten ja suu-nenäsuojusten eli kirurgisten maskien suodatustehokkuus ja hengitysvastus. Hengityssuojaimet luokitellaan eurooppalaisissa standardeissa kolmeen luokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3. Näistä kaikkein tehokkain on FFP3, jota käytetään yleensä tehohoidossa ja vaativissa leikkauksissa.
Ammattikäytössä suojainten tulee sosiaali- ja terveysministeriön vaatimusten mukaan olla vähintään FFP2-luokkaa tai kiinalaisittain GB2626-standardin mukaista KN95-luokkaa. Tätä luokkaa myös tilattujen suojainten oli tarkoitus olla.
Raportin mukaan toimitetut KN95 Truworths -hengityssuojaimet eivät kuitenkaan täytä suodatustehokkuudeltaan standardin EN 149 enimmäisläpäisyvaatimusta edes alemman luokan FFP1 mukaan. Hengityssuojainten läpäisyprosentiksi todettiin testeissä 25,2 prosenttia, kun FFP2-luokassa se saisi olla korkeintaan 6 prosenttia ja FFP1-luokassakin korkeintaan 20 prosenttia.
– Karkeasti ottaen FFP1 suojaa karkealta pölyltä kuten rakennuspölyltä, FFP2 suojaa siitepölyltä ja FFP3 suojaa vaaralliselta mikrobeilta. Jos ei täytä ykkösluokan standardia, silloin ei voi puhua suojaimesta, vaan kyseessä on maski, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
Raportissa todetaan, että kyseisiä hengityssuojaimia voidaan harkita hyödynnettävän kirurgisten maskien sijaan. Kirurgiset maskit suojaavat muita pisaratartunnoilta, mutta eivät käyttäjää itseään.
Jos hoidetaan terveeksi oletettua ihmistä, eikä tiedä onko itse saanut tartunnan, maskilla voidaan estää tartunnan siirtymistä pisaratartuntana muille, Harlin sanoo.
– Jos taas joutuu esimerkiksi siivoamaan sairastuneen ihmisen asuintiloja, maski ei riitä, Harlin kuvailee.
Molemmat suu-nenäsuojukset jäivät standardeista
Tilauksessa toimitettiin myös kahdenlaisia suu-nenäsuojuksia, joista kummatkaan eivät täyttäneet EN 14683 -standardin vaatimuksia. Face Mask Truworths -suojusten suodatustehokkuus oli noin 65,9 prosenttia ja Disposable protective mask Nidy -suojusten 90,2 prosenttia.
Kirurgiset suu-nenäsuojukset on tarkoitettu suojaamaan pisaratartunnoilta, ja matalimmankin luokan suojusten suodatustehokkuuden tulisi olla vähintään 95 prosenttia. VTT:n testaamia suu-nenäsuojuksia voidaan raportin mukaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä.
– Käytännössä ne vastaavat samaa kuin hihaan yskiminen, Harlin toteaa.
Raportin tuloksista kertoi ensimmäisenä Kaleva .
Kauppahinta lähes 5 miljoonaa euroa
Huoltovarmuuskeskus osti maaliskuun lopulla Onni Sarmasteen yritykseltä 1,1 miljoonaa kappaletta hengityssuojaimia ja 2 miljoonaa kappaletta kevyempiä kirurginmaskeja eli suu-nenäsuojuksia. Kauppahinta oli 4 980 000 euroa, josta hengityssuojainten osuus oli 4 180 000 euroa.
Kirurginmaskit sekä osa tilatuista hengityssuojaimista eli 230 000 kappaletta saapuivat Kiinasta Suomeen viime viikon tiistaina. Seuraavana päivänä Huoltovarmuuskeskus ilmoitti, etteivät kyseiset suojavarusteet ole sairaalakäyttöön tarkoitettujen eurooppalaisten standardien mukaisia. Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön mukaan käyttää hoivayksiköissä ja kotipalveluissa.
Sarmaste kertoi aiemmin STT:lle, että häneltä tilattuja suojamaskeja ei olisi alun perinkään tarkoitettu sairaalakäyttöä varten. HVK:n sisäiset selvitykset eivät kuitenkaan tue Sarmasteen väitettä.
HVK:n Känkänen: Kolmen koneen tarvikkeet korkealaatuisiksi todettuja
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) tilaama seuraava toimituserä suojavarusteita saapui Suomeen tänään kahdella Finnairin lennolla.
– Kaksi konetta saapui, toisessa oli suojakäsineitä ja toisessa hengityksensuojaimia, HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen vahvistaa STT:lle.
Keskiviikkona saapuneissa erissä oli yhteensä viisi miljoonaa paria suojakäsineitä ja 170 000 hengityssuojainta. Eilen saapuneessa toimituksessa oli 2,4 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta.
Kaikki kolme koneellista ovat sisältäneet juuri sitä tavaraa, mitä on tilattukin. Sekä eilen että tänään saapuneet hengityssuojaimet on jo testattu Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä.
– Sain juuri tiedon, että suojaimet on testattu ja todettu korkealaatuisiksi, Känkänen kertoo.
Känkäsen mukaan suojainten testaaminen laboratoriossa vie muutamia tunteja.
Seuraavaa varustetoimitusta odotetaan saapuvaksi ensi viikonloppuna. Jatkossa toimituksia pitäisi olla viikoittain.
– Se on tietenkin tarkoitus. Koneita ei kannata käyttää siellä puolityhjinä, vaan pyrimme siihen, että olisi mahdollisimman täysi lasti.