Espanjan koronakuolemat kääntyivät taas laskuun

Koronaviruskuolemien ja -tartuntojen määrät rikkoivat jälleen kiirastorstaina uusia surullisia merkkipaaluja. Espanjassa kuolleiden määrä kohosi yli 15 000:n ja Saksassa yli 2 000:n. Ruotsissa uusi koronavirus on vienyt jo lähes 800 ihmisen hengen.

Venäjällä taas rekisteröityjen koronatartuntojen määrä kohosi yli 10 000:n.

Vaikka kuolleita on Espanjassa tuhansittain, kääntyi uusien kuolemantapausten määrä torstaina parin päivän nousun jälkeen jälleen laskuun. Vuorokauden kuluessa maassa kirjattiin 683 koronakuolemaa, kun keskiviikkona vastaava luku oli 757, kertoo terveysministeriö.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi torstaina maan parlamentille pitämässään puheessa, että Espanja on nyt saavuttanut tautihuipun, kertoo CNN . Hänen mukaansa paluu normaaliin voi käynnistyä kuitenkin vain asteittain. Sanchez on pyytänyt maan parlamenttia jatkamaan poikkeustilaa huhtikuun 26. päivään asti.

Myös koronan pahasti runteleman Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että maan tiukkoja rajoituksia voitaisiin asteittain höllentää mahdollisesti huhtikuun loppupuolella, jos asiantuntijat antavat luvan.

Ruotsin ravintoloissa tunkua

Ruotsissa koronavirusepidemia oli vaatinut torstaihin mennessä 793 ihmisen hengen. Rekisteröityjen kuolemantapausten määrä lisääntyi keskiviikosta 106:lla. Kuolleista vain vajaat sata on ollut alle 70-vuotiaita.

Tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa reilulla 700:lla, ja koronatapauksia oli kirjattu torstaina yhteensä reilut 9 100.

– Meillä on Ruotsissa kohtalaisen vakaa trendi, kuvaili valtionepidemiologi Anders Tegnell maan koronatilannetta.

Ruotsin asukasluku on noin 10 miljoonaa eli noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan koko maassa on tällä hetkellä lähes tuhat tehohoitopaikkaa, joista noin viidesosa on vapaana.

Ruotsissa on uutisoitu ravintoloista ja liikkeistä, joissa on ollut asiakkaita paikoin tungokseksi asti. Tällaista tulisi Tegnellin mukaan ehdottomasti välttää. Hän kertoi viranomaisten päättäneen uudesta linjauksesta, jonka mukaan säännöistä piittaamattomia ravintoloita ja muita liikkeitä voidaan sulkea.

Puola teki kasvojen peittämisestä pakollista

Puola kertoi torstaina jatkavansa tiukkoja rajoitustoimia edelleen, minkä lisäksi kasvot on pidettävä ensi viikosta lähtien peitettynä aina ulos mentäessä. Tähän ei kuitenkaan tarvitse välttämättä käyttää hengityssuojainta.

Kaikki kaupat ruokakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta pysyvät kiinni ainakin vielä runsaat puolitoista viikkoa. Koulut pysyvät suljettuina, ja lentoliikenne maan ulkopuolelle sekä henkilöliikenne rautateillä ovat jäissä kuun loppupuolelle.

– Koronaviruspandemia on ollut Puolassa lievempi kuin Italiassa tai Ranskassa. Meillä on nyt mahdollisuus saada koronaviruksen leviäminen aisoihin, evästi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Puolassa on rekisteröity noin 5 700 koronatartuntaa. Kuolleita on 237.

----

Lähteenä myös: AFP ja TT

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka