Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kaksi kolmesta nuoresta kärsii koronavirustilanteesta, kysely kertoo

Yli kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista nuorista koki internetin ja sosiaalisen median käyttönsä lisääntyneen liaksi koronavirustilanteen vuoksi. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Selvä enemmistö nuorista kärsii koronatilanteen vaikutuksista, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. 68 prosenttia 13–19-vuotiaista vastaajista kertoi viruksen tuoneen elämään huolia tai ongelmia tai pahentaneen olemassa olevia.

Yleisimmät nuorten mainitsemat huolet ja ongelmat olivat ahdistunut olo (72 prosenttia vastaajista), liiallinen internetin ja sosiaalisen median käyttö (69 prosenttia), tylsistyminen (68 prosenttia) ja yksinäisyys (64 prosenttia).

Yli puolet vastaajista koki myös jaksamattomuutta, koulunkäynnin haasteita ja väsymystä. Yleisiä olivat myös esimerkiksi keskittymisvaikeudet, mielialan vaihtelut ja uniongelmat.

Erityisen huolestuttavana kyselyn toteuttajat pitivät sitä, että 13 prosenttia vastaajista ilmoitti myös itsetuhoisista ajatuksista. Surua, masennusta tai alakuloa koki noin kolmannes vastaajista.

Nuoret ilmoittivat sosiaalisten suhteiden ylläpidon helpottaneen oloa koronatilanteessa. Osa oli saanut myös terapeutin tai nuorisotyöntekijän apua, mutta tapaamisten loppuminen oli huonontanut tilannetta.

Myös positiivisia havaintoja

Erikoista kyselyssä oli vastausten kaksijakoisuus. Useista ongelmista huolimatta lähes puolet vastaajista ilmoitti tilanteen tuoneen elämään myös jotain positiivista. Tällaisiksi asioiksi mainittiin esimerkiksi opiskelun keventyminen, vapaa-ajan lisääntyminen ja stressin väheneminen. Toisissa vastauksissa kuitenkin samat asiat tuottivat stressiä ja huolta.

– Kiinnostavaa oli myös se, että lähes 80 prosenttia nuorista sanoi haluavansa auttaa tai ilahduttaa muita, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto huomauttaa tiedotteessa.

Lehtomurron mukaan monet vastaajista olivat tarjonneet kauppa-apua tai juttuseuraa isovanhemmilleen tai kavereilleen, mutta yli puolet ei tiennyt, miten voisi auttaa.

Kyselyn teettivät Nuortenmedia Demi, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Väestöliitto, Pelastakaa Lapset ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi. Siihen vastasi maalis–huhtikuun vaihteessa yli 2 200 nuorta eri puolilta Suomea. Vastaajista 13–19-vuotiaita oli 1139.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka