Hallitus kertoo kriisitoimien rahoittamisesta tänään iltapäivällä

Hallitus kertoo tänään kello 14 kriisitoimien rahoittamisesta. Eilen ja tänään hallitus on neuvotellut lähivuosien näkymistä ja vuoden toisesta lisätalousarviosta kehysriihessään, jonka annista tiedotustilaisuudessa on tarkoitus kertoa.

Akuutti koronakriisi on vienyt tällä kertaa kehysriihen päähuomion.

Tiedotustilaisuus järjestetään tälläkin kertaa ilman läsnä olevia toimittajia, mutta he voivat esittää kysymyksiä etäyhteydellä. Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Yrityksille pääosin luvassa avustuksia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi aiemmin tänään, että yrityksille suunnattava tukipaketti tulee olemaan lisäbudjetissa erittäin merkittävä. Hänen mukaansa pääosa tukipaketista on luonteeltaan avustuksia, mutta myös niin sanottuja rahoituksellisia elementtejä on tulossa.

Hän sanoi toimittajille Säätytalolla, että sopivaa mallia ravitsemisliikkeille tarkoitetulle korvaukselle haetaan koko ajan. STT:n tietojen mukaan niille olisi tulossa kohtuullinen kompensaatio, mutta kyseessä ei olisi suora yritystuki.

Hallituksen kehysriihi alkoi Säätytalolla eilen ja päättyy tänään. Päähuomio on koronakriisin hoitamisessa. Kriisiin vastaamiseksi ollaan laatimassa lisätalousarviota, jonka loppusumma nousee miljardeihin.

Luvassa on rahaa ainakin yritystukiin ja kuntien auttamiseen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti jälleen tänä aamuna, että yritysten tukeminen vaikeassa tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, ja hallitus pyrkii erilaisten tukien avulla varmistamaan, että yritysten toiminta voi jatkua.

Marin ei myöskään halunnut vielä mennä yksityiskohtiin siitä, miten esimerkiksi ravintoloita aiotaan tukea.

Hänen mukaansa kehysriihessä sorvattava lisätalousarvio tulee olemaan historiallisen suuri.

Valtion lainatarve noussee yli 20 miljardiin

Valtio tulee velkaantumaan miljardien eurojen edestä, ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ennakoi lainatarpeen ylittävän 20 miljardia.

Tilanteen vakavuutta kuvasi eilen Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin arvio, jonka mukaan Suomen talous voi tänä vuonna supistua jopa 13 prosenttia kriisin seurauksena.

Edellinen lisäbudjetti annettiin viime kuussa. Silloin kriisin hoitoon suunnattiin 400 miljoonaa euroa ja eduskunta kasvatti summan noin miljardiin euroon.

Marin arvioi lisäbudjetin valmistuvan tämän päivän aikana, mutta ei kertonut tarkempaa aikataulua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka