Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyysrahasto pyytää valtiolta apua: Työttömyysturvamenot kaksinkertaistuvat

Työllisyysrahasto laskee, että työttömien päivärahamenot ja päivärahan saajien määrä ovat nousemassa yli kaksinkertaisiksi budjetoituun verrattuna.

Tälle vuodelle on varattu työttömyyskassoille meneviin maksuihin 958 miljoonaa euroa. Koronaviruksen seurauksena työttömyyskassoille tarvitaan kuitenkin nyt arviolta noin kaksi miljardia euroa.

Työllisyysrahaston mukaan maksuvalmius on vielä hyvällä tasolla, mutta nyt tarvitaan valtiolta toimia, jotta rahaston maksuvalmius saadaan turvattua ja työttömyyspäivärahat maksettua.

Työllisyysrahasto vetosi hallitukseen jo viime viiikolla ja ilmoitti varautuneensa kaikkiin keinoihin maksuvalmiutensa turvaamiseksi.

– Poikkeuksellisessa tilanteessa rahaston omat toimet eivät kuitenkaan riitä, rahasto sanoo uudessa lausunnossaan.

Tarve kasvaa yhä

Lisälainanottoa varten tarvitaan valtiontakaus, jota valmistellaan parhaillaan valtiovarainministeriössä. Rahasto katsoo, että valtion tulisi maksaa peruspäivärahan suuruinen valtionosuus myös lomautuspäivärahoihin. Lisäksi valtion tulisi maksaa rahastolle suoraa tukea työttömyysturvan rahoittamiseksi.

Rahaston arvio on, että sekä päivärahansaajien että päivärahojen määrät tulevat todennäköisesti kasvamaan vielä lisää.

Työllisyysrahasto kerää työnantajilta ja työntekijöiltä työttömyysvakuutusmaksut, jotka olivat viime vuonna työntekijöiltä 1,5 prosenttia palkasta ja työantajilta keskimäärin saman verran. Työttömyyskassojen jäsenmaksuista kertyy pienempi osuus ansiosidonnaisten työttömyyskorvausten rahoituksesta.