Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n kamppailu koronaviruskriisiä vastaan jatkuu, mutta kysymys seuraavista taloustoimista jakaa jäsenmaita

EU-maiden johtajat kokoontuivat torstai-iltana videoyhteyksiensä ääreen keskustelemaan siitä, mitä askeleita otetaan seuraavaksi kamppailussa koronavirusta vastaan. Puheenaiheina ovat esimerkiksi lääkkeiden ja suojavarusteiden riittävyys sekä rokotteen kehittämistyö.

EU-johtajat pohtivat myös sitä, millaisia keinoja talouskriisin tasaamiseksi voidaan vielä ottaa käyttöön. Kokouksen satona ei kuitenkaan välttämättä kuulla suoraa kannanottoa uusista askeleista, vaan johtajien on ennakoitu kehottavan ministereitä vielä jatkamaan lisätoimien valmistelua.

Kysymys seuraavista taloustoimista jakaa jäsenmaita. Osa haluaisi kaivaa entistä järeämpiä aseita käyttöön EU:n keinovalikoimasta, kun taas osa on halunnut katsoa ensin, mihin kansalliset toimet ja Euroopan keskuspankin (EKP) 750 miljardin euron hätärahoitusohjelma riittävät.

EU on jo höllentämässä budjettikuria, jotta jäsenmailla olisi joustonvaraa kriisin taltuttamiseksi. Euroopan komissio on ehdottanut vakaus- ja kasvusopimuksen yleisen poikkeuslausekkeen aktivoimista, ja valtiovarainministerit asettuivat tukemaan ehdotusta maanantaisessa kokouksessaan.

Lisäksi EU-maat ovat laittamassa liikkeelle 37 miljardin euron investoinnit.

Yhdeksän maata vaatii yhteistä velkaa

Keskiviikkona yhdeksän EU-maata vaati yhteisessä kirjeessään euroalueelle niin sanottuja koronabondeja eli yhteisiä velkakirjoja.

Raskaasti velkaantuneet EU-maat ovat aiemminkin nostaneet esiin ajatuksia euroalueen yhteisestä velasta. Myös EKP on kannattanut sitä, mutta pohjoiset jäsenmaat Saksa etunenässä vastustavat ajatusta.

Suomikaan ei ole innostunut ajatuksesta: valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) torjui Ylen haastattelussa ajatuksen kriisin varjolla otettavasta yhteisestä velasta.

Esillä on ollut myös Euroopan kriisirahaston (EVM) valjastaminen koronakriisin ratkomiseen. Asiasta keskusteltiin aiemmin tällä viikolla euroryhmän videokokouksessa.

Euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan suunnitelma EVM:n käytöstä sai laajaa tukea, mutta on edelleen auki, sillä yksityiskohdat vaativat työtä.

Centenon oli määrä esitellä euroryhmän kokouksen satoa torstaina EU-johtajille.

Suunnitelma paluusta normaaliin

Samalla EU:n katse on kääntymässä kohti tulevaa. Uutistoimisto AFP:n näkemän lausuntoluonnoksen mukaan EU-johtajat aikovat pyytää virkakoneistoa käynnistämään valmistelun siitä, miten koronaviruskriisin jälkeen pystytään palaamaan takaisin normaalioloihin.

Yksi kysymys on esimerkiksi se, miten jäsenmaissa voimassa olevia rajoituksia voidaan aikanaan poistaa hallitusti.