Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkkila ja Versluis rauhoittivat rytmihäiriön

Jäätanssin EM-mitalistit Juulia Turkkila ja Matthias Versluis hurmasivat Espoon kisoissa tammikuussa rumba- ja sambarytmeillä sekä vapaatanssilla Franz Schubertin säveliin. Mutta kisojen jälkeen tammi-helmikuun vaihteessa kaksikolta oli rytmi oudosti hukassa.

– Oli kaikenlaista hälinää heti kisojen jälkeen. Haastatteluita ja sellaista, joihin ei ollut tottunut. Se vei energiaa. Treeneissä piti vähän jarruttaa, Versluis muistelee päiviä kaksikon ensimmäisen arvokisamitalin jälkeen.

Turkkilan keho reagoi tilanteeseen yllättävästi.

– Tuli iso onnistumisen hyöky. Se oli niin iso tunne, että vaikutti varmasti siihen, että iski flunssa, Turkkila palaa hetkeen, jolloin kaksikon piti aloittaa valmistautuminen seuraavaan tavoitteeseen eli Saitaman MM-kilpailuihin.

– En sairastunut heti, mutta vähän jälkeenpäin, kun stressi laukesi.

EM-kotikisojen jälkeiset tunnelmat olivat kaksikolle ennen kokemattomat.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun tuli noin iso positiivinen onnistumisen tunne, Turkkila vahvistaa.

– Jatkoa ajatellen oli tosi tärkeä oppia käsittelemään myös se tilanne. Eli miten toipua onnistumisista. Aiemmin oli tottunut käsittelemään vahvoja pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita.

Vastaukset kuin tanssia

Valmentaja Maurizio Margaglio seurasi tilannetta valppaana.

– Tunteet olivat korkealla muutamia päiviä EM-kisojen jälkeen. Kesti hetken rauhoittua ja päästä normaaliin työrytmiin MM-kisoja varten, Margaglio kertoo.

Rytmi sentään löytyi. MM-kisojen kynnyksellä valmentaja näkee kaksikon kehittyneen ohjelmissaan edelleen.

– Tilanne on nyt hyvä. Juulia ja Matthias ovat olleet harjoituksissa hyviä. Tarkoitus on luistella Japanissa rohkeasti. On tärkeintä antaa luisteluun paljon tunnetta, Margaglio ennakoi keskiviikkona alkavia kisoja.

Versluisin ja Turkkilan mukaan he menettivät sairastumisen takia vain Tilburgin kilpailut helmikuun lopulla. MM-valmistelut ovat muuten edenneet kuin tanssi.

Jäätanssipari täydentää toisiaan myös haastattelussa. Versluis vie ja aloittaa vastaukset. Turkkila täydentää tarkentavilla osilla.

– Oli järkevä päätös jäädä pois Tilburgista. Emme halunneet ottaa mitään riskiä, jotta Juulia tervehtyy mahdollisimman nopeasti ja pystyy sitten treenaamaan normaalisti, Versluis aloittaa.

– Pääsimme hyvin normiarkeen ja normaaliin rytmiin, kun annoimme itsellemme vähän aikaa rauhoittua ja flunssalle aikaa parantua. Olemme sen jälkeen pystyneet tekemään kaiken, mitä oli suunnitelmissa. Olemme nyt hyvissä asemissa, Turkkila jatkaa.

Suurin liikkein sydämiin

Valmentaja sijoittaa kaksikon tavoitteen varovaisesti kärkikymmenikköön. Urheilijat keskittyvät vain esitykseen.

– Ei ole hirveästi mietitty sijoituksia. Tehdään hyvät ohjelmat ja ehjä kokonaisuus, Versluis sanoo ja innostaa taas Turkkilan jatkamaan aiheesta.

– EM-kisojen suoritus ei ollut varovainen, mutta siinä oli sellainen aavistus, kun sitä katsoo nyt. Tiedämme, että olemme pystyneet treeneissä parempaan, Turkkila lisää.

– Paljon vielä siitä parempaan, Versluis vuorostaan täsmentää.

Jäätanssin rytmiosa kilpaillaan perjantaina ja vapaatanssi lauantaina. Versluis ja Turkkila ovat tehneet EM-ohjelmaan vain pientä hienosäätöä.

– Ei ole tullut suurempia muutoksia. Olemme pysyneet siinä mitä on, ja on koitettu parantaa sitä, Versluis kertoo.

Turkkila muistuttaa tavoitteesta, josta valmentaja puhui. EM-kisojen onnistumisesta saadun itseluottamuksen pitäisi välittyä luistelun kautta yleisöön ja tuomareihin.

– Pitää suurentaa liikkeitä, Turkkila tiivistää suoritustavoitteen.

Turkkila ja Versluis osallistuvat MM-kisoihin neljättä kertaa. Viime vuonna he sijoittuivat Montpellierin MM-kisoissa 12:nneksi ja Pekingin olympialaisissa 15:nneksi.