Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marokko pelaa Afrikan ja arabimaiden puolesta – ja entistä siirtomaaisäntää vastaan

Jalkapallon miesten MM-lopputurnauksen suuryllättäjä Marokko teki historiaa, kun se selvisi ensimmäisenä afrikkalaismaana MM-kisojen välieriin. Keskiviikkoiltana Marokko ja sen "Atlaksen leijonat" pelaavat vielä suuremmasta, kun se kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan MM-välierässä.

Marokolla on puolellaan maanosa, mutta erityisesti pohjoinen Afrikka ja sen arabivaltiot. Tunisialainen Wissam Sultani tukee Marokkoa, vaikka Tunisian ja Marokon väliset suhteet ovatkin kriisissä Länsi-Saharan kiistellyn alueen takia.

– Kentällä ei ole politiikkaa. Minkä tahansa arabimaan kannattaminen on velvollisuus, kun ollaan tässä vaiheessa MM-turnausta, Sultani kertoo uutistoimisto AFP:lle Tunisian pääkaupungissa Tunisissa.

Tunisialaismediakin on ylistänyt Marokon suorituksia Qatarissa pelattavissa kisoissa.

– Rohkeuden kuningaskunta iski jälleen, nyt kaatui Portugali, La Presse -lehti suitsutti Marokon voitettua Portugalin puolivälierässä.

Oman mausteensa keskiviikon otteluun tuo se, että Ranska on Marokon entinen siirtomaaisäntä. Marokko itsenäistyi Ranskan ja Espanjan hallinnasta vuonna 1956. Ranskan kolonialismi yhdistää pohjoisen Afrikan maita, ja tunisialainen sosiologi Mohamed Jouili toteaa, että se osaltaan selittää Marokon saaman jalkapallotuen niin Tunisiassa kuin myös Marokon "arkkivihollisessa" Algeriassa.

– Alueen maat eivät kykene kilpailemaan Ranskan kanssa taloudellisesti, sotilaallisesti tai geopoliittisesti. Mutta ne pystyvät pitämään pintansa Ranskaa vastaan 90 minuutin ajan jalkapallokentällä, ja jopa voittaa sen, Jouili miettii muistuttaen Tunisian alkulohkossa ottamasta Ranska-voitosta.