Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi maanantaina tukipäätökset kesälajeille. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille 4 037 080 euroa.
Samalla selvisi, että purjehduksesta tulee ensimmäinen kesäolympialaji kärkilajien tukiohjelmassa. Tukijärjestelmä uusittiin vuodelle 2018, ja ennen purjehdusta kärkilajien tukiohjelmassa ovat olleet kesälajeista parayleisurheilu ja talvilajeista jääkiekko ja maastohiihto.
– Purjehdus on osoittanut useamman mitalin näkymän todeksi konkreettisesti tänä vuonna, kun Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ottivat sekä MM- että EM-mitalit ja Kaarle Tapper otti avoimessa EM-regatassa pronssia. Lisäksi Monika Mikkola ja 49erFX-kaksikko Ronja Grönblom ja Veera Hokka ovat iskuetäisyydellä mitalitasolle, laji- ja kisaohjelmia johtava Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen toteaa tiedotteessa.
– Purjehdus on laji, jossa kärkiurheilijoiden tiimeissä on jo pitkään ollut kansainvälistä huippuosaamista ja harjoittelu on tapahtunut huippuolosuhteissa. Viime vuosina lajiliitto on ottanut selkeämpää roolia tämän kokonaisuuden johtamisesta, minkä myötä toiminta on tehostunut ja myös suomalaisen huippu-urheilujärjestelmän tuen vaikuttavuus on lisääntynyt. Tulokset ovat seurausta toiminnasta.
Purjehduksen tuen määrä on 340 000 euroa ja parayleisurheilun 122 000 euroa. Kesälajien suurimmat tehostamistuet ovat purjehduksen ohella yleisurheilun 630 000 euroa, koripallon 445 000 euroa, lentopallon 335 000 euroa, jalkapallon 300 000 euroa, uinnin ja uimahyppyjen 220 500 euroa sekä painin 200 000 euroa.
Yksilötukea jaetaan 110 urheilijalle ja joukkuetukea yhdeksälle joukkueelle. Valmentajatukea jaetaan yhteensä 1 526 580 euroa, ja valmentajia tukipäätösten piirissä on 117.
– Pariisin olympialaisiin on aikaa puolitoista vuotta. Mitä lähemmäs kisoja mennään, sitä vahvemmin priorisoimme panostamme menestyspotentiaaliin – puhutaan sitten euroista tai osaamisresurssista. Kärkilajien takana investointilajien tukiohjelmassamme on 19 lajia, joista yhdeksän on olympiayksilölajeja ja kolme paralympialajeja. Kirkkain olympia- ja paralympiamenestyspotentiaalimme on näissä lajeissa sekä muutamassa yksilötuella olevassa urheilijassa, ja se myös näkyy resursoinnissa, Paavolainen tiivistää.