Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja juhli Lillehammerissa – yllätysvoittaja Iver Tildheim johti norjalaiset kolmoisvoittoon miesten kympillä

Vasta toista kertaa maastohiihdon maailmancupia hiihtänyt Iver Tildheim Andersen johti norjalaiset kolmoisvoittoon maastohiihdon miesten maailmancupin 10 kilometrin kilpailussa Lillehammerissa. Didrik Tönseth jäi vapaalla hiihtotavalla 2,8 sekuntia ja Hans Christer Holund 9,1 sekuntia yllätysvoittajasta.

Norjan kokonaispanos oli kotikisassa ennen kokematon. Kymmenen kärjessä oli yhdeksän norjalaista ja neljänneksi sijoittunut Britannian Andrew Musgrave. Ruotsin William Poromaa oli 11:s.

Alkukauden hyvin hiihtänyt Lauri Lepistö onnistui suomalaisista parhaiten. Maajoukkueen panos jäi kuitenkin heikoksi, kun Lepistö oli suomalaista parhaana 21:s.

Perttu Hyvärinen toipui Rukan takaa-ajon epäonnistumisesta sijalle 24. Napakasti kilpailun alun hiihtänyt Remi Lindholm jaksoi sijalle 26, ja Markus Vuorela oli 29:s.

Arsi Ruuskanen oli lopputuloksissa 34:s ja vauhdikkaasti kilpailun aloittanut Joni Mäki 38:s.

Andersen yllätti myös itsensä

Andersen, 22, saavutti vuonna 2020 nuorten maailmanmestaruuden 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Viime vuonna hän hiihti kolmanneksi 23-vuotiaiden MM-kisoissa 15 kilometrin vapaalla.

Maailmancupiin Andersen osallistui ensi kertaa Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailussa maaliskuussa. Sijoitus oli perinteisen hiihtotavan kilpailussa 24:s, eikä hän ole hätyytellyt aivan kärkisijoja edes alkukauden FIS-kisoissa.

– Mahtavaa. En osannut odottaa voittoa. Tavoitteena oli parantaa uran parasta maailmancupin sijoitusta, Andersen kertoi V Sportin tv-lähetyksessä.

– Tuntui hienolta jo kilpailun aikana, kun kuulin nousseeni kilpailun kärkeen ja pystyin lopussa jopa kasvattamaan eroa muihin.

Lepistö jaksoi suomalaista parhaiten

Lepistö oli tyytyväinen vireeseensä. Häneltä alkukausi on onnistunut Rukan sprinttiä lukuun ottamatta.

– Oli tosi hyvä vapaan kisa. Myös peesi osui aika hyvin, Lepistö kertoi V Sportin haastattelussa.

– Ennen viimeistä kierrosta tuntui, että voimia on hyvin, mutta loppu alkoi puutua. Matka teki tehtävänsä.

Myös Hyvärinen oli varsin tyytyväinen vapaan hiihtotavan vauhtiinsa Rukan takaa-ajon epäonnistumisen jäljiltä.

– Skeitiksi (luistelu) ok. Oli ainakin selkeästi parempaa skeittiä kuin Rukalla, Hyvärinen totesi.

Lindholm ja Mäki tunsivat väsähtäneensä kilpailun jälkipuoliskolla.

– Alku oli aika reipas ja lopussa ehkä vähän hyydyin. Oma moka, Lindholm arvioi hiihtoaan.

Jalan rasitusvammasta syksyllä kärsinyt Mäki oli 3,3 kilometrin väliajoissa peräti viidentenä. Hän hiipui suomalaisista pahimmin.

– Kaksi kierrosta tuntui ihan hyvältä, mutta loppuun tuli hyytyminen. En pystynyt pitämään vauhtia enää viimeisellä kierroksella, Mäki kertoi.

Erot olivat suhteellisen pienet miesten kilpailussa. Lepistö jäi alle 50 sekuntia voittajasta. Mäen ero käkeen oli alle minuutti.