Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonavahti Säterin hullu vuosi – "Onhan tässä ollut käänteitä loppuun saakka"

Harvalla jääkiekkoilijalla maailmassa on takanaan yhtä värikäs vuosi kuin Suomen miesten maajoukkueen maalivahdilla Harri Säterillä. Sveitsin Bielissä tällä kaudella pelaavalla Säterillä on ollut matkassa vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita.

Tammikuulle saakka hänen uransa kulki tuttuja latuja. Menossa oli yhteensä kuudes kausi KHL:ssä, kolmas Sibir Novosibirskissä.

Sitten hänet valittiin 16 muun KHL:n suomalaispelaajan tavoin Leijonien olympiajoukkueeseen Pekingiin.

Olympiaturnaus oli Säterille suurmenestys. Jo edellisenä vuonna MM-hopeaa ottaneesta maalivahdista kasvoi olympiakisojen aikana Leijonien ykkösvahti, jonka torjuntojen ansiosta Suomi kukisti finaalissa Venäjän.

– Olympiakisat ovat spesiaalia. Vasta kun mestaruudesta oli kulunut jonkin aikaa, selkisi, mitä oikein oli tullut tehtyä, Säteri muistelee Turussa, jossa pelataan viikonloppuna kauden EHT-kiertueen aloittava kotiturnaus.

KHL vaihtui äkisti NHL:ään

Olympialaisia kultajuhlia ei ollut helmikuun lopussa lupa venyttää turhan pitkiksi. KHL-kausi jatkuisi, ja kiekkokevään huipentaisivat Tampereen upouudessa areenassa pelattavat MM-kotikisat.

Säterin ja Sibirin KHL-kausi loppui veitsellä leikaten. Sibir pelasi ensimmäisen ja ainoan KHL-pudotuspelinsä 2. maaliskuuta vieraissa Ufaa vastaan, kunnes Säterille koitti pikalähtö Venäjältä. Syynä oli Venäjän presidentin Vladimir Putinin vajaata viikkoa aiemmin Ukrainassa aloittama hyökkäyssota.

– Sibirin seurajohto ymmärsi tilanteemme, myös osa muista pelaajista, Säteri pohtii.

Olympiavoiton siivittämänä Säteri jatkoi seurakauttaan kuuden ottelun verran NHL:n runkosarjan loppuun liigan heittobussi Arizona Coyotesissa. Arvokisakausi huipentui toukokuussa Tampereella, jossa Säteri voitti Leijonissa maailmanmestaruuden.

– Onhan tässä ollut käänteitä loppuun saakka, Säteri huokailee värikästä kevättään.

Siperia opetti

Putinin propagandaa pehmein keinoin levittävä KHL ei näinä aikoina ymmärrettävästi ole suuressa huudossa, mutta poliittisista latauksista puhdistettuna kyseessä on laadukas kiekkoliiga. Sen Säteri vahvistaa kokemuksesta.

– Se on pelillisesti ehdottomasti huippusarja. Rankinta oli matkustaminen aikaerojen vuoksi. Jo pelkästään Moskovaan aikaero Novosibirskistä oli neljä tuntia. Aikaerot KHL:ssä ovat isompia kuin NHL:ssä.

KHL-vieraskiertueen jälkeen paluu Novosibirskiin oli aina usvan peitossa, mutta Siperia opettaa.

– Pari paluun jälkeistä päivää olivat sekavia. Mutta kaikkeen tottuu. Oppi, mitä aikaerosta tottumisen hyväksi piti tehdä ja mitä ei.

Siperia on kylmää seutua, ja myös Novosibirskissä elohopea laski sydäntalven pakkaskuukausina alle 40 asteen.

– Viileää siellä oli, mutta toisaalta talvet tuntuivat kunnon talvilta.

Säteri, 32, on pelannut kotoisessa SM-liigassa viimeksi kaudella 2010–11, silloin lainalla tutussa Tapparassa. Bielin kanssa hänellä on sopimus vain tästä kaudesta.

– Kaikki on jatkossa mahdollista, mutta perheemme on viihtynyt Sveitsissä hyvin, Säteri vihjaa.