Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiakomitean Heikkinen väläytti lajikirjon karsimista, jos urheilun rahoitus kutistuu

Suomalaisessa huippu-urheilussa on edessä lajikirjon karsiminen, jos inflaatio kurittaa urheilua rajusti eivätkä liikunnan ja urheilun resurssit kasva. Näin arvioi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen tiistaina Helsingin urheilutoimittajien tilaisuudessa.

Heikkisen mielestä laskutoimitus on yksinkertaista realismia.

– Jos resurssit eivät riitä, tulee poisvalintojen aika. Pystymmekö oikeasti tukemaan kaikkia lajeja? Heikkinen kysyi ja muistutti, että hänen johtamansa yksikön tärkein tehtävä on urheilijoiden ja valmennuksen tukeminen ja menestyksen tuottaminen.

Toistaiseksi lajikirjoa riittää kesä- ja talvilajeista, yksilölajeista ja joukkuepeleistä sekä paraurheilusta.

Heikkinen rakentaa Olympiakomitean "tehtaaseen" entistä painokkaampaa verkostoitumisen kulttuuria. Haussa on aiempien lajiryhmävastaavien tilalle neljä huippu-urheiluvastaavaa, joiden on määrä toimia muun muassa valmennuskeskusten, lajiliittojen ja kuntien kanssa.

– Etsimme huippu-urheilun ja sen kansainvälisen vaatimustason ymmärtämistä. Arjen työ tehdään siellä, missä hiki haisee, Heikkinen sanoi ja korosti, että lajiosaaminen on lajiliitoissa.

Hakuaika tehtäviin päättyy lokakuun lopussa, ja Heikkinen toivoo, että valitut voivat aloittaa työnsä mahdollisimman pian.

Urheilu ohjaa lapsen hyvälle polulle

Valtion tuki huippu-urheilulle tulee nykyään veikkausvoittovarojen sijaan suoraan budjetista, mutta laajaa keskustelua aiheesta ei juuri käydä. Heikkinen toivookin, että ensi kevään eduskuntavaaleissa liikunta ja sen merkitys näkyisivät nykyistä enemmän.

– Päättäjien puhuttelu on kestävyyslaji, saarnamieheksi itseään kuvannut Heikkinen sanoi.

Rahoitusta liikuntaan tulee toki valtion lisäksi kunnilta, yrityksiltä, kotitalouksilta ja urheilua rakastavilta mesenaateilta.

Keväällä 2019 uransa lopettanut maastohiihdon maailmanmestari Heikkinen uskoo, että huippu-urheilulla on kansaa liikkumaan innostava vaikutus. Kun Heikkisen perhe hankki Jyväskylässä koripallokorin Susijengin menestyksen innoittamana, pihalle ilmaantui sellaisiakin lasten kavereita, joita ei oltu aiemmin nähty.

– Uskon, että urheilu ohjaa lapsen sellaiselle polulle, joka tuo elämään hyviä asioita, neljän lapsen isä Heikkinen sanoi.