Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutuuskirja kertoo, miten Noora Rädyn ja Pasi Mustosen välit viilenivät viime vuoden lopulla – "Tiesin, etten koskaan missään tilanteessa enää pelaisi hänelle"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pitkäaikaisen maalivahtitähden Noora Rädyn ja päävalmentaja Pasi Mustosen välit tulehtuivat pahasti viime syksynä, mutta kaksikon välillä kupli jo Mustosen maajoukkuepestin (2014–2022) alkuaikoina. Räty kertoo suhteestaan Mustoseen Marika Lehdon kirjoittamassa tuoreessa kirjassa Leijonakuningatar (WSOY), joka julkaistaan torstaina.

Räty palaa kirjassa Ruotsin Sundsvallissa syksyllä 2015 pelattuun maajoukkueturnaukseen, jonka jälkeen Mustonen pyysi maalivahtia Jääkiekkoliiton toimistolle keskustelemaan maajoukkueen toimintakulttuurista. Räty kertoo, että Ruotsin-turnauksessa osa hänen joukkuetovereistaan piti pukukopissa hauskaa, mutta tiukempaa toimintakulttuuria peräänkuuluttanut Mustonen käänsi asian Rätyyn, joka kirjan mukaan seuraili hauskanpitoa sivusta.

– Sun saavutukset Noora on vain sen ansiota, että sä olet pelannut hyvässä joukkueessa. Sun oma rooli ei ole koskaan ollut merkittävä, Räty muistelee kirjassa Mustosen sanoneen.

Räty joutui sivuun vuoden 2016 MM-kisoja edeltäneestä maajoukkueturnauksesta polvivamman takia, mutta hän palasi pikaisesti Suomi-sarjassa pelanneen seurajoukkueensa KJT:n riveihin. Räty jätettiin lopulta rannalle MM-turnauksesta, sillä hän ei ilmoittanut toipumisestaan maajoukkueelle.

– En ajatellut, että asialla olisi merkitystä. Tällaisiin vaikutti oma luonteeni. Olin edelleen huoleton hetkessä eläjä ja luontaiset toimintatapani saattoivat muille näyttäytyä erilaisilta kuin miten ne itse tarkoitin, Räty kertoo kirjassa.

"Kommunikointi tökkii päävalmentajan kanssa"

Seuraavina vuosina Räty torjui Suomen arvokisamitaleille, ja vuoden 2019 MM-kotikisoissa lähellä oli jopa maailmanmestaruus. Maajoukkue pelasi kyseiset vuodet läpi ilman suurempia kohuja, mutta ykkösvahdin ja päävalmentaja Mustosen välit lähtivät viilenemään vuoden 2021 MM-kisojen tienoilla.

Mustosen valmennusryhmä oli kaavaillut, että Suomi lähtisi Calgaryn-kisoihin taidollisesti parhaalla maalivahtikolmikolla eli Rädyllä, Anni Keisalalla ja Meeri Räisäsellä. Kisat pelattiin koronan takia poikkeuksellisesti elokuussa, ja Räty joutui lopulta jäämään kisoista sivuun työkiireidensä takia. Suomalaisvahti toimi kesällä maalivahtivalmentajana Minnesotassa.

HPK:hon siirtyneen Rädyn mahdollinen olympiavalinta nousi viime syksynä suureksi puheenaiheeksi, ja Räty sörkki aihetta myös itse Penkinlämmittäjät-urheiluohjelmassa lokakuussa 2021. Hän vertasi ohjelmassa Lauri Markkasen NBA-joukkueen kommunikointiongelmia omaan maajoukkuetilanteeseensa.

– Markkasen tilanne on vähän kuin omat maajoukkuekuvioni. Kommunikointi tökkii päävalmentajan kanssa ja mietin tässä, saisiko vielä yhden mahdollisuuden näyttää. Ilmeisesti neljät olympialaiset ja yhdeksät MM-kisat ei riitä näytöiksi, Räty sanoi ohjelmassa.

Räty kertoo kirjassa, että Mustosen mukaan koko maajoukkueen johtoryhmä oli sitä mieltä, että tv-esiintyminen oli vastoin joukkueen arvoja.

Tunnelma viileni maajoukkueleirillä

Kohu maajoukkueen ympärillä otti uusia kierroksia marraskuun alussa, kun Mustonen syytti Rädyn rikkoneen opetusministeriön lainsäädäntöä. Mustonen oletti, että "apurahaurheilijan on aina oltava maajoukkueen käytössä", mutta päävalmentaja myönsi myöhemmin virheensä ja pyysi Rädyltä anteeksi.

Räty osallistui joulukuussa Vierumäellä järjestettyyn leiritykseen, mutta maalivahdin ja päävalmentajan välinen luottamus oli jo murentunut.

– Siellä Pasi sanoi minulle ensimmäisenä päivänä moi ja toisena päivänä hän kyseli polvituestani. Mitään muuta hän ei minulle sanonut koko viikon aikana edes silloin, kun otimme ruokalan linjastosta samaan aikaan aamupalaa ja toivotin hänelle iloisesti huomenta. Hän käveli pois, Räty kertoo leiristä.

Maajoukkueen pelaajille ilmoitettiin Pekingin olympiavalinnoista 17. tammikuuta Espoossa. Mustonen ehdotti, että Räty jäisi kotiin ykkösmaalivahti Keisalan varahenkilöksi.

– Tiesin, etten koskaan missään tilanteessa enää pelaisi hänelle. Pitkä, menestyksekäs ja historiallinen urani jääkiekon Suomen naisten maajoukkueessa oli ohi. Se päättyi rumasti, Räty kertoo.

Suek aloittanut tutkinnan

Räty kertoo kirjassa, että hän ja 15 muuta maajoukkuerinkiin kuulunutta pelaajaa lähettivät viime tammikuussa Pelaajayhdistyksen kautta Jääkiekkoliitolle anonyymit kirjeet, joissa pelaajat kertoivat Mustosen epäasiallisesta käytöksestä. Ilta-Sanomat uutisoi pelaajien kirjeistä jo tiistaina, ja Suomen urheilun eettinen keskus Suek vahvisti keskiviikkona aloittaneensa tapauksen tutkinnan.

Tutkinnan jälkeen Suek luovuttaa aineiston Jääkiekkoliitolle, joka päättää mahdollisista jatkotoimista.

Mustonen joutui palaamaan helmikuussa perhesyiden takia Suomeen kesken olympiaturnauksen, ja maajoukkue siirtyi etuajassa Juuso Toivolan valmennukseen. Mustonen ei vastannut keskiviikkona STT:n kommentointipyyntöön.