Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauri Vuorinen tarvitsee hiihtoonsa röyhkeyttä – "Voisin mennä tilanteisiin vähän kovempaa, etten olisi aina se, kehen osuu pahiten"

Lauri Vuorinen on hiihtänyt useamman kerran sprinttifinaaleihin maastohiihdon maailmancupeissa. Palkintopallille hän ei ole vielä päässyt. Mahdollisuudet ovat huvenneet liian monta kertaa kaatumisiin ja sauvarikkoihin.

Vuorinen on kokenut kolhuja, muttei ajattele, että kyse on silkasta epäonnesta.

– Tilanteet ovat aina osa kilpailemista, Vuorinen pohtii.

– Pelkkä fyysinen kunto ei ratkaise varsinkaan sprintissä. Pitää olla myös kova psyykkinen kantti. Pitää olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja ajoittaa jatkossa omat ratkaisut paremmin.

Vuorinen tuntee, että hän ollut ruuhkissa liian varovainen, ehkä myös liian kiltti. Hän on selvitellyt kolhupaikat ilmeisen huolellisesti.

– Olen ollut ottava osapuoli, ja se voi olla kiinni myös omasta röyhkeydestä. Voisin mennä tilanteisiin vähän kovempaa, etten olisi aina se, kehen osuu pahiten, Vuorinen jatkaa.

Vuorinen on saanut kolhuja molemmilla olympiareissuillaan, 2018 Pyeongchangissa ja helmikuussa Pekingin kisoissa. Häntä kirvelee myös kaatuminen Falunin maailmancupissa 2021, kun hiihto oli huikean herkkää.

– Itselläkin on tunne, etten ole päässyt näyttämään kilpailuissa parastani, Vuorinen vahvistaa.

– Ja Falunissa minut kaadettiin, Vuorinen tarkentaa.

Törmäys "perusarkeen"

Vuorisen alkavan kauden päätavoite on Planican MM-kisoissa. Kisaohjelmassa on mielimatka, perinteisen sprintti 23. helmikuuta.

Kesä ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta. Vuorinen vastaa kysymykseen kesän kuulumisista pienellä luettelolla, jotka hän tiivistää "urheilijan perusarjeksi".

– On ollut perussairastelua, huonoja harjoituksia, huonoa fiilistä treenissä ja huonoja yöunia, Vuorinen kertoo.

– Ei siis mitään isoa ja jollekin tämä olisi urheilijan perusarkea, mutta olen tottunut, että kunto nousee kesällä tasaisesti kohti talvea.

Pahin vastoinkäyminen osui syyskuulle, kun hän sairastui voitettuaan rullahiihdon SM-kisojen sprintin.

– Sairasteluun meni viisi päivää, ja jouduin keskeyttämään harjoitusleirin. Sen jälkeen harjoitukset olivat vielä viikon ajan tosi huonoja. Tuntui, ettei kulkenut mihinkään.

Tärkeät alkutalven startit

Torstaina maajoukkue matkustaa korkean paikan leirille Italian Val Senalesiin. Sairastelun takia Vuorisen täytyy olla leirillä tavallista huolellisempi.

– Leiri on tässä tilanteessa tärkeä. Pitää tehdä maltilla hyviä harjoituksia. Nyt ei pidä missään tapauksessa hosua.

Marraskuussa suomalaisten maastohiihtäjien ajatukset kääntyvät maailmancupin avaukseen Rukalla. Vuorinen on ruksannut ohjelmasta päämatkansa, perinteisen hiihtotavan sprintin.

– Se on alkukauden ylivoimaisesti tärkein kisa, Vuorinen vahvistaa.

Toinen tärkeä perinteisen sprintti hiihdetään Norjan Beitostölenissä joulukuun alussa.

– Tulee heti kaksi tärkeää kisaa. Täytyy toivoa, että saisin niistä kaksi hyvää tulosta ja hyvän itseluottamuksen. Sitten on tarkoitus vetäytyä joulun ajaksi Rovaniemelle harjoittelemaan ja hiomaan kuntoa kohti MM-Planicaa.

Maailmancupin uusi matkajako avaa Vuoriselle mielenkiintoisia näkymiä. Cupissa hiihdetään lähinnä 10 ja 20 kilometrin kilpailuita, ja 15 kilometrin typistäminen kymppiin parantaa hänen mahdollisuuksiaan. Kympin kisoista hän voi pyrkiä viestijoukkueen avaajaksi.