Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPS ei luopunut cup-valtiudesta – varma ja ehjä esitys kypsytti Interin

Kuopion Palloseura juhli lauantaina Helsingin Olympiastadionilla toista peräkkäistä ja historiansa neljättä jalkapallon miesten Suomen cupin voittoa, kun turkulainen Inter kaatui Gabriel Bispon osumalla 1–0. Maali antoi odottaa aina pelin loppuvaiheisiin asti, mutta KuPSilla oli ottelu pitkälti hallussaan eikä voiton "ansaitsemisesta" jäänyt nokan koputtamista.

KuPS palasi viime vuoden toukokuussa cup-mestariksi 32 vuoden tauon jälkeen voittamalla HJK:n rangaistuspotkukisassa maalittoman peliajan ja jatkoajan jälkeen. Jatkoaika häämötti nytkin, mutta turkulaisten vastarinta murtui lopulta 88. minuutilla vaihtomies Bispon puskiessa KuPS-kapteeni Henri Toivomäen keskityksen maaliin.

KuPS-valmentaja Simo Valakari oli erinomaisen tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Pelattiin erinomainen peli. Kontrolloitiin alusta loppuun, vaikka olihan Interillä muutama puolittainen paikka. Oltiin todella kylmäpäisiä ja rauhallisia pallon kanssa, ja tarpeeksi vaarallisia. Ja se palkinto saatiin, ja jos katsoo pelkkää peliä, niin me ansaitsimme tämän voiton, Valakari riemuitsi.

– Avauspuoliaika oli kohtuullinen, luotiin myös paikkoja. Toisella puoliajalla KuPS oli sitten parempi, ei voi mitään, tiivisti puolestaan Interin valmentaja Miguel Grau.

KuPS kuittasi voitostaan pokaalin ohella 50 000 euroa sekä varman paikan ensi vuoden Konferenssiliigan karsintoihin.

– Nyt nautitaan pari päivää, ja sitten taas liigaan. Jokainen joukkue haluaa päästä Eurooppaan, ja nyt se on jo varmistettu. Meille on myös annettu mahdollisuus pelata mestaruudesta, nyt päästään nauttimaan liigasta ja jollain tapaa vielä paineettomammin, Valakari iloitsi "europääsypaineiden" helpottumista.

Draamaa, huolta - ja lopulta aplodit

Olympiastadionilla cup-finaalia seurasi reilut 3 300 katsojaa ja tunnelma oli laulavaisen hyvä, auringonkin saavuttua hellimään avausjakson sateen jälkeen. Mutta tummaa pilveäkin tuli: voitonjuhlien aikana KuPSin kannattaja putosi katsomosta alemmalle tasolle. Epätietoisten ja huolestuneiden hetkien jälkeen stadionilla kuulutettiin, ettei pudonneella katsojalla ole hengenvaaraa ja yleisö antoi helpottuneet aplodit.

KuPSin pelaajat odottivat voittopokaalin nostoa pudonneen katsojan hoitotoimien ajan. Puolustaja Diogo Tomas kertoi, että pelaajistollakin oli epätietoisuutta tapahtumista, mutta lopulta pokaali saatiin nostettua ja keltamustat juhlat kunnolla käyntiin.

– Tämä joukkue on niin ainutlaatuinen, tuntuu, että voidaan mennä kuuhun ja takaisin. Yhteinen matka, ja onneksi sitä on vielä edessä, Tomas hehkutti.

Tomasilla on alkavalla viikolla myös uutta matkaa, nimittäin maajoukkueen mukaan kohti Kansojen liigan Romania- ja Montenegro-pelejä. Päävalmentaja Markku Kanervan soitto yllätti Tomasin.

– Se merkitsee paljon, hieno mahdollisuus. Koetetaan hoitaa niin hyvin kuin mahdollista, ja kyllä se on isona tavoitteena, että pystyisi siellä olemaan myös johtava hahmo, Tomas totesi ja myhäili, että onneksi vastasi tuntemattomasta numerosta tulleeseen soittoon.

– Sydän tykytti. Puhuin, mutta en ollut pääni sisällä vaan jossain korkeammalla. Ikimuistoinen hetki.