Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokko yllätti Rooman EM-altaassa, viides sija SE-ajalla 50 metrin rintauinnissa

Olli Kokko yllätti Rooman EM-altaassa ja ui Suomen ennätyksellä viidenneksi rintauinnin miesten 50 metrillä. Kokko ui pitkällä radalla ajan 27,26 ja paransi Eetu Karvosen SE-aikaa 0,13 sekuntia.

Nykyisin maajoukkueen päävalmentajana toimivan Karvosen pitkän radan ennätys oli vuodelta 2009. Karvonen tunnetaan myös Roomassa 200 metrin rintauinnin EM-hopeaa uineen Matti Mattssonin valmentajana.

– Se oli aika hyvä uinti. Aivan sairas tunnelma, Kokko ihasteli Ylen tv-haastattelussa.

Hän arveli, että mitalikin olisi ollut lähellä, jos maaliintulo olisi mennyt nappiin. Italialaiset ottivat kotiyleisön iloksi kaksoisvoiton, kun Nicolo Martinenghi voitti ajalla 26,33 ja Simone Cerasuolo oli toinen ajalla 26,95. Pronssin vei Saksan Lucas Matserath ajalla 27,11.

Yhdysvalloissa Havaijin yliopistossa opiskellut Kokko oli altaanmitan puolivälissä mitalissa kiinni, mutta jäi aivan kärkivauhdista matkan lopussa.

– Startti on minun vahvuuteni, ja pintautumisen pitää onnistua. Minun pitää saada startista hyvä vauhti, ja nyt se kantoi tosi hyvin, Kokko selvitti Ylelle.

Kokko opiskeli Honolulussa rahoitusta ja taloutta, joten hänelle löytyisi roolia myös työelämässä. Kokko haluaa kuitenkin panostaa uintiin.

– Näitä tunteita ei saa mistään rahalla, Kokko sanoi.

Kivirinta finaaliin rintauinnissa

Kokko edustaa TaTU Tampere -seuraa. Häntä valmentaa Jere Jännes, jonka toinen suojatti Veera Kivirinta ui keskiviikkona naisten 50 metrin rintauinnin loppukilpailussa Rooman EM-kisoissa. Kivirinta oli tiistaina välierässään kolmas ja aikavertailussa koko joukon viides.

– Nyt oli rento fiilis lähteä: kropassa tuntui hyvälle ja mieli oli hyvä, Kivirinta sanoi Ylen tv-haastattelussa, mutta moitti välierän starttiaan hitaaksi.

Rintauimari arveli, että finaalista tulee tunteikas, sillä hänen Tampere-taipaleensa tulee EM-kisojen jälkeen päätökseen. Aiemmin Kivirinta asui ja harjoitteli Oulussa.

Kivirinta ui välierässä ajan 30,77. Aamun alkuerissä hän kellotti pitkän radan ennätyksensä 30,34, joka sekin olisi välierissä oikeuttanut viitossijaan.

– Välierän aika on aika heikko aamun uintiin verrattuna. Voisi pistää vastatuulen piikkiin, siellä tuuli tosi paljon, Kivirinta kuvasi ulkoaltaan haastetta Ylelle.

Naisten 50 metrin rintauinnin finaali uidaan keskiviikkona kello 19.05. Välierissä nopeinta vauhtia piti Liettuan kokenut Ruta Meilutyte ajalla 29,44.

Lahtinen ui finaalin varasijalle

Laura Lahtinen karsiutui naisten 200 metrin perhosuinnin loppukilpailupaikasta. Lahtinen oli kisojen päämatkallaan välierien vertailussa yhdeksäs ajalla 2.11,41, kun kahdeksan parasta eteni lajin huomiseen huipennukseen.

Lahtinen on finaalissa ensimmäisellä varasijalla. Finaalipaikka olisi vaatinut 0,56 sekuntia paremman ajan. Välierien ykkönen oli Tanskan Helena Rosnedahl Bach ajalla 2.08,48.

– Ärsyttää todella paljon. En osaa uida sitä viimeistä viisikymppistä tällä hetkellä. Hengitin aivan liikaa viimeisellä 50 metrillä, ja uinti ei ole virtaviivaista, Lahtinen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Hän toivoi yltävänsä 2.10:n aikaan. Hänen Suomen ennätyksensä on 2.10,39 kolmen vuoden takaa.

Pitkän perhosuinnin alkueriin osallistui vain 19 uimaria. Aamun alkuerissä helsinkiläinen Lahtinen ui ajan 2.12,44.