Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Mattsson ui EM-hopeaa ja Suomelle harvinaisen mitalin – "Kaikkeni jätin altaaseen"

Lauantain välierien ykköseltä Matti Mattssonilta voitiin sunnuntaina odottaa jopa kultaa miesten 200 metrin rintauinnista pitkän matkan EM-kisoissa Roomassa. Suomalainen hallitsi keskiratoja, mutta britti James Wilby ohitti reunaköysiltä porilaisen kuin varkain ja vei kullan ajalla 2.08,96.

Mattsson jäi kirkkaimmasta mitalista 44 sadasosaa ja uskoo, että hävisi mestaruuden viime metreillä.

– Alku oli taas rento, ja jälkimmäinen satanen oli myös ihan onnistunut. Vikat 15 metriä alkoi sakkaamaan, mutta veto pysyi jotenkuten pitkänä. Kaikkeni jätin altaaseen, ja tämä oli tämän päivän kunto, Mattsson kertaili illalla STT:lle.

Mattsson on aiemmin urallaan voittanut pronssia MM-altaassa vuonna 2013. Uran tähänastinen kruunu on pronssimitali Tokion olympialaisista. Sunnuntain hopeamitali nostaa Mattssonin harvinaiseen 28 suomalaisurheilijan joukkoon, jotka ovat voittaneet aikuisten kisoissa mitalin EM-, MM- sekä olympiatasolla.

– Kultaa lähdettiin hakemaan. Vaikka pieni harmitus jäikin, äärimmäisen hienolta tuntuu ja tyytyväinen pitää olla.

Suomi on nyt päässyt EM-mitalitaulukkoon peräkkäisissä kisoissa: kaksi vuotta sitten Budapestissa Ari-Pekka Liukkonen otti kultaa miesten 50 metrin vapaauinnissa ja Ida Hulkko hopeaa naisten 50 metrin rintauinnissa.

Rintauinnissa suomalaismies oli saavuttanut edellisen EM-mitalin vuonna 1931, kun Toivo Reingoldt kauhoi Pariisissa ykköseksi niin ikään 200 metrillä.

Ei helpoimmat lähtökohdat

Kesäkuussa Mattsson jäi MM-finaalissa viimeiseksi, mutta valmistautuminen EM-kisoihin oli huomattavasti parempi.

– Heinäkuussa sai tehtyä harjoituksia, jotka olisi pitänyt tehdä huhtikuussa. Sen myötä tuli tulosta.

Aika tosin parani arvokisojen välillä vain 25 sadasosaa. Muutamia parhaita eurooppalaisia, kuten kesäkuun MM-hopeamitalisti Erik Persson, oli kisoista poissa.

Mattsson sanoi uinnin jälkeen, että kilometrejä alkaa olla runsaasti. Voisikin ajatella, ettei kahden arvokilpailun vuosi välttämättä suosi lokakuussa 29 vuotta täyttävää porilaista.

Ensi vuonna uintikalenterin timantti on Fukuokan MM-tapahtuma Japanissa. Toiseksi tavoitteeksi tulevalle kaudelle Mattsson nostaa olympiarajat, joita voi alittaa huhtikuusta lähtien.

– Olen tottunut käymään vain pitkän radan kisoissa, joten vuoden päästä Fukuoka ja huhtikuussa olympiarajat on tärkeitä etappeja Pariisia (olympialaisia) ajatellen. MM-uinnit on yhtä lailla tärkeitä kuin olympialaisetkin.

Varapaikan saanut Lahtinen oli välierien 13:s

Laura Lahtinen oli mukana naisten 200 metrin rintauinnin välierissä pitkän radan EM-uinneissa Roomassa. Hän ui kauden parhaan aikansa 2.27,60, joka oli vajaat neljä sekuntia hitaampi kuin vaiheen nopein Italian Martina Carraro. Lahtinen selvisi välierissä sijalle 13.

Aamusessiossa Lahtinen oli alkuerien 19:s. Hänet sijoitettiin maakiintiöiden vuoksi ensimmäiselle varasijalle, josta 19-vuotias uimari nousi mukaan iltakilpailuihin.

Lahtisen ennätys 200 metrin rintauinnissa pitkällä radalla on kolme kesää sitten uitu 2.26,89.