Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mattsson lähtee suosikkina sunnuntain finaaliin – 17-vuotias ui vapaauintimaailmanennätyksen

Romanian David Popovici rikkoi 13 vuotta vanhan miesten vapaauinnin maailmanennätyksen.

Matti Mattsson esiintyi lauantaina Rooman ulkoaltaissa edukseen. Suomalainen oli pitkän radan EM-kisoissa mielimatkallaan 200 metrin rintauinnissa aamulla alkuerien kakkonen, mutta illalla porilainen kiristi ja kellotti yli puolen sekunnin erolla välierien nopeimman ajan 2.09,88.

Aamulla rennosti liukunut Mattsson iski illalla isomman vaihteen silmään.

– Nyt pyrittiin pitämään vauhtia vähän kovempana. Kärkiaika on, mutta pitää keskittyä omaan tekemiseen. Finaalissa pitää antaa kaikkensa, hän kertoi Uimaliitolle.

Kesäkuun MM-kisoissa Mattsson oli finaalin kahdeksas. Tuolloin hänet kukisti sunnuntain vastustajista vain Islannin Anton McKee. Tokion olympiapronssiuinnissa Mattssonin edellä oli eurooppalaisista Arno Kamminga, joka vetäytyi kilpailusta, koska koki olevansa liian huonossa kunnossa.

Lauantaina suomalaisista oli altaassa myös Jenna Laukkanen ja Laura Lahtinen, jotka karsiutuivat naisten 50 metrin selkäuinnin alkuerissä.

Popovici kauhoi ohi kumipukujen

David Popovici oli lauantain iltasession kirkkain tähti. 17-vuotias romanialainen ui miesten 100 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen 46,86, joka on 0,05 sekuntia nopeampi kuin edellinen ennätys. Sen ui brasilialainen César Cielo, joka 13 vuotta sitten niin ikään Rooman ulkoaltailla pysäytti kellot aikaan 46,91.

Popovici kutitteli Cielon aikaa jo välierissä, missä nuorukainen ui silloisen Euroopan-ennätyksen 46,98. Lauantain loppukilpailussa romanialainen kroolasi ensimmäisen 50 metriä aavistuksen kovempaa ja piti vauhtinsa päätykaakeleihin asti.

Syyskuussa 18 vuotta täyttävä Popovici löi itsensä läpi kesäkuun aikuisten MM-kisoissa ottamalla kultaa sekä 100:n että 200 metrin vapaauinnissa.

Vanha ennätys oli uitu vuoden 2009 Rooman kumipuku-MM-kisoissa, joissa tehtiin peräti 43 maailmanennätystä. Tuolloin sekä miehillä että naisilla oli käytössä kokovartalouimapuvut, jotka kelluttivat huomattavasti.

Cielon ennätys ei ollut kuitenkaan viimeinen, sillä niitä on yhä jäljellä miehissä viisi ja naisissa yksi.